RESUM DEL PLENARI ORDINARI CONVOCAT PER AL DIJOUS 31 DE MAIG DE 2012 A LES 20.30 H:

 

  1. APROVACIÓ, SI ÉS PROCEDENT, ESBORRANYS ACTES SESSIONS DE DATES 30 DE MARÇ, 23 D’ABRIL I 14 DE MAIG DE 2012.

S’aprovaren les tres actes anteriors.

2. APROVACIÓ, SI ÉS PROCEDENT, MOCIÓ CONJUNTA SOBRE MODIFICACIÓ RDL 4/2012.

La moció fou presentada al darrer plenari del mes d’abril pels dos regidors del Bloc – Compromís per Beniarjó, però quan arribà el punt de votar el PP va dir que hi havia coses que no li agradaven i ens van emplaçar a reunir-nos més endavant per consensuar el text. Es modificà el text i es consensuà aquesta moció que fou aprovada per unanimitat per la corporació municipal.

 

MOCIÓ CONJUNTA PRESENTADA PEL GRUP POPULAR, GRUP SOCIALISTA I GRUP BLOC COALICIÓ COMPROMÍS DE L’AJUNTAMENT DE BENIARJÓ DEMANANT LA MODIFICACIÓ DEL RDL 4/2012.

 

El Consell de Ministres va aprovar el Reial Decret-Llei 4/2012 el 24 de febrer que va ser publicat el 25 de febrer, on es determina les obligacions d’informació i els procediments necessaris per establir un mecanisme de finançament per al pagament als proveïdors de les entitats locals. L’objectiu és establir un sistema que permeta abordar el greu problema dels impagaments a les empreses proveïdores dels ajuntaments espanyols, un deute que ascendeix a quasi 10.000 milions d’euros.

 

Els Ajuntaments han tingut que remetre al Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques un llistat de factures pendents de pagament amb data anterior a l’1 de gener del 2012. En el llistat  han tingut que fer  constar la identificació del contractista, l’ import, la data de recepció de la factura i si s’ha iniciat o no un tràmit judicial per part del contractista per al seu cobrament. El termini per a presentar aquesta relació de factures pendents de pagament era el 15 de març del 2012.

 

Per altra banda, han fet arribar al mateix Ministeri abans del 31 de març un Pla d’Ajustament on es contemplava el pagament d’eixos deutes i les mesures previstes per a combatre el dèficit. El govern central del PP va obligar a tots els ajuntaments a que posaren en marxa un pla d’ajustament on es contemplava el pagament d’eixos deutes i les mesures previstes per a combatre el dèficit.

Aquesta normativa és de caràcter obligatori per a les entitats locals i la intervenció haurà d’expedir-ne certificats.

 

Tots els proveïdors han de cobrar les factures pendents. Però els ajuntaments es troben en situacions límits i aquesta mesura els du a fer un duríssim ajustament en la incorporació de despesa corrent derivat de l’amortització del deute. Per altra banda, aquesta disposició ve donada, en part, pel no pagament del deute de la Generalitat amb molts ajuntaments i, per tant, es carrega als ajuntaments indirectament amb el pes del deute. A més a més, ens trobem que els diners que el Banc Central Europeu deixa als bancs a l’1%,  als municipis, i per tant, a les ciutadanes i ciutadans, ens el cobren  a més del 5%.

 

Així mateix, el Reial Decret – Llei fixa com a proveïdors que han de cobrar, prioritàriament, aquells que han denunciat el deute de l’ajuntament; cosa que perjudica directament les xicotetes i mitjanes empreses, i els autònoms.

 

En definitiva, aquesta disposició esdevé un greu atac a l’autonomia local, que no resol el problema fonamental de l’administració local, la manca d’un adequat i suficient finançament.

 

És per tot això que sol·licitem al Ple de l’Ajuntament que aprove la següent  

PROPOSTA D’ACORDS:

Que l’Ajuntament de Beniarjó:

 

1r.- Demane al Govern Espanyol que modifique el Reial Decret- Llei 4/2012, en els següent aspecte:

 

1.1.     Que l’interés a pagar pels ajuntaments siga l’1% més el 0,25.

 

2n.- Sol·licite a la Generalitat Valenciana el pagament als ajuntaments de les subvencions que els deu.

 

3r.- Demane al govern espanyol l’aprovació d’una llei de finançament local que garantisca els recursos suficients a tots els municipis.

 

Beniarjó, 21 de Maig de 2012.

 

3. APROVACIÓ, SI ÉS PROCEDENT, DETERMINACIÓ FESTES LABORALS DE CARÀCTER LOCAL 2.013.

La proposta del govern és que els dos dies de festa local siguen:

–          25 d’abril: Sant Marc. Dijous.

–          13 de setembre: Festes locals del poble. Divendres.

Els dos regidors del Bloc – Compromís per Beniarjó voten en contra de la proposta al considerar que en compte del divendres 13 de setembre deuria ser festa el dia de Sant Vicent a Pasqua. Nosaltres pensem que la festa de Sant Vicent està més arrelada al poble i que el divendres de festes de setembre els comerços estan oberts i els actes festius organitzats pels festers comencen fora de l’horari laboral. A més, el dia de Sant Vicent l’Ajuntament tanca més prompte al tractar-se tradicionalment d’un dia festiu.

S’aprovà la proposta inicial amb els vots del PP i del PSOE.

4. ASSUMPTES D’URGÈNCIA.

 

IBI: (IMPOST DE BÉNS I IMMOBLES):

A la Comissió celebrada el passat 24 de maig els regidors del Bloc – Compromís per Beniarjó varen comentar de nou la possibilitat de fraccionar el pagament de l’IBI per tal de facilitar el pagament per a les veïnes i veïns de Beniarjó. Se’ns va comentar que igual ja havíem fet tard per fer les gestions i el Secretari comentà que a l’endemà faria les gestions pertinents per tal d’esbrinar per part de la Diputació de València com estava la situació. Al plenari recordà Marc Estruch quines novetats hi havia respecte al tema i se’ns contestà el següent: si tenim el rebut de l’IBI domiciliat per a pagar-ho pel banc automàticament se’ns carregarà en dos rebuts, un al mes d’agost i un altre al mes d’octubre i així la despesa no serà tan gran com si ho pagàrem en un sol rebut. No se’ns cobrarà interessos per pagar-ho de forma fraccionada. En el cas de no tindreu domiciliat en cap banc se’ns remetrà un únic rebut que sí que haurem de pagar d’una vegada. Per tant tenim dues opcions, una pagar-ho tot d’una vegada o sol·licitar a la Diputació que volem pagar-ho en dos rebuts i hauríem de domiciliar el rebut en un banc. Aquests tràmits els podem realitzar telefonant a la Diputació de València, visitant el seu web o acostant-nos a l’Ajuntament on el seu personal s’encarregarà de tramitar-ho.

 

MOCIÓ CONTRA ELS DESNONAMENTS:

Els regidors del Bloc – Compromís per Beniarjó presentaren una moció contra els desnonaments per tal de tractar-la al plenari. Per sol·licitud de l’Alcalde no es tractà el tema per a què la pogueren llegir i estudiar amb més profunditat i es tractara al següent plenari. El grup municipal del Bloc – Compromís per Beniarjó està amb la gent necessitada i volem que l’Ajuntament intermedie entre l’entitat bancària i l’afectat pel desnonament (propietari de l’habitatge).

 

5. CONTROL I FISCALITZACIÓ ÒRGANS DE GOVERN.

 

Entre els temes que es varen tractar al plenari varen ser:

 

Preguntes formulades pel regidor Vicent J. Mascarell del PSOE:

 

Magatzem de Montasa: s’ha aconseguit definitivament arreglar el tancament de la nau del magatzem, hi havien un parell de portes metàl·liques que estaven defectuoses i corrien el risc de caure. S’ha fet càrrec una part de la propietat del magatzem i han retirat les dues portes i s’ha substituït per un tancament de bloc de formigó.

 

Contenidors soterrats: es preguntà per com es trobava el tema dels contenidors soterrats del C/ Joan Rico, i l’alcalde ens comentà que s’ha produït una vista judicial i estan a l’espera que el jutge dicte sentència i veure a qui dóna la raó.

 

Pont Vernissa: es preguntà per les informacions que han aparegut en premsa sobre l’acord entre la Diputació de València, el Real de Gandia i Beniarjó. L’Alcalde ens contestà que el que es pretén és arreglar el pont original, sent un parxe i que possiblement si tornara a vindre un cabdal d’aigua i canyes semblant al del 2.007 se’l tornaria a emportar. No ens informà de la quantitat que es farà càrrec la Diputació de València.

Una setmana abans a la premsa havia eixit que l’Ajuntament havia hagut de tornar 565.000 € d’una subvenció que el Govern d’Espanya li havia donat per fer un pont nou entre Beniarjó i el Real de Gandia. L’Alcalde explicà que durant anys havia estat negociant tant amb la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (PSOE en eixe moment) com amb la Diputació de València (PP) i no havia aconseguit rebre ajudes per poder executar un pont nou i unir els dos municipis. El problema se’l troba ara Beniarjó que ha de tornar els interessos dels 565.000 € prestats pel Govern d’Espanya. Ens comentà l’alcalde que s’havia presentat un recurs per tal de no fer efectiu el pagament dels interessos.

El nostre regidor Marc Estruch, puntualitzà que si els diners de la Diputació que diu el diari que aniran a parar al Real (400.000,00 €) no ens els hagueren negat abans, ara junt als diners del Govern Central, tindríem un pont nou i no un parxe.

 

Administrador del perfil del PP Beniarjó: comentà que al perfil del facebook del PP Beniarjó hi havia comentaris no massa agradables on s’insultava degut a la no presència del regidors del PSOE ni del BLOC a l’acte del lliurament del Premi de Poesia Ausiàs March. L’Alcalde respongué que és un perfil d’un partit en particular i que es pot escriure el que vulguen.

 

Preguntes formulades pel regidor Marc Estruch del BLOC-COMPROMÍS PER BENIARJÓ:

 

Plenaris extraordinaris: Marc Estruch li preguntà a l’alcalde que els dos últims plenaris extraordinaris no havia inclòs un punt de precs i preguntes quan havia sigut fins ara un compromís adquirit per ell. Ell ens contestà que no es va adonar i que no es repetirà.

 

Beques menjador de l’escola: Marc Estruch li preguntà a la regidora Mila Vicens si ja s’havia pagat la factura pendent de dos mesos de les beques menjador de l’any 2011. La regidora respongué que no els havia pagat encara, que els havia sol·licitat una factura detallada de la mateixa doncs li havien comentat que pujaria a uns 400 euros i sembla ser que definitivament havia pujat a vora 1.400 euros.

 

Servei de pediatria: Marc Estruch li preguntà a la regidora Mila Vicens novament per les raons del canvi del servei de pediatria de tres dies durant dues hores a un únic dia de 8.30 fins les 14 hores. La regidora ens contestà que ens corresponien eixes hores. Nosaltres vàrem demanar que es revisara el nombre de fitxes de pediatria i ens informara dels criteris seguits per la Conselleria per a la distribució d’aquesta atenció de pediatria, ja que creiem que a Beniarjó i Beniflà, ens deu correspondre el mateix que a Almoines que té pediatra dos dies sencers.

 

Cursa contra el càncer de setembre de 2011: Marc Estruch li preguntà a la regidora Mila Vicens novament si ja s’havia pagat l’euro solidari, descomptat de la factura a l’empresa Rispac – Gestió, SL per l’organització de la cursa. La regidora ens contestà que no se’ls havia pagat encara al no estar el secretari durant aquests dies. Ens farà arribar la informació corresponent.

 

Per últim, l’Alcalde contestà unes preguntes que tenia pendents d’altres plenaris:

 

Policia local armada: ens informà que la policia local de Beniarjó anirà armada amb pistoles, que sembla ser que la normativa els obliga a anar així i que les armes seran propietat dels mateixos policies. L’Alcalde els autoritzarà a dur-les damunt i l’armer per guardar-les anirà a càrrec de l’Ajuntament.

 

Servei de LABICI: ens informà que a l’Agència Valenciana de l’energia li havia sigut negada una subvenció per tal de finançar el servei de LABICI que tenia previst implantar la Mancomunitat de Municipis de La Safor i, per tant, el projecte s’ha quedat en no res.

 

Tècnic Municipal: la pregunta l’havia formulada un regidor del PSOE en un plenari anterior i l’alcalde ens informà que el tècnic havia fet perfecta la seua feina i no comprenia les queixes que havia formulat el regidor.