RESUM DEL PLENARI ORDINARI CONVOCAT PER AL DIJOUS 29 DE NOVEMBRE DE 2.012 A LES 20.00 H:

Les regidores i regidors presents al plenari foren pel:

Partit Popular: César R. Peiró, Mª Milagros Vicens, Carlos Domínguez i Mª Amparo Giménez.

Partit Socialista Obrer Espanyol: Juan Víctor Escrivà

Bloc-Compromís: Marc Estruch i Joan Josep Morant.

 

 1.     Aprovació, si és procedent, acta sessió de data 27 de setembre de 2012.

El Secretari pren la paraula i ens informa que el regidor Marc Estruch s’havia adonat d’una errada en un punt de l’acta. S’afegirà la informació que falta a l’esmentat punt.

S’aprovà amb el vot favorable de totes les regidores i regidors de l’Ajuntament. (PP 4, PSOE 1, BLOC-COMPROMÍS 2).

 

2.     Aprovació, si és procedent, modificació ordenança fiscal reguladora de la taxa ocupació – terreny, amb taules i cadires.

L’ordenança es modifica al haver aprovat anteriorment al mes de juliol l’Ordenança Municipal Reguladora de l’ocupació del domini públic en terrasses amb taules, cadires i altres ocupacions La proposta aprovada a la Comissió va ser la següent: Per cada m² de superfície ocupada:

Anual (de gener a desembre) 36,00 €.
Temporada (de març a octubre) 25,00 €.

Per fer-nos una idea, una tauleta amb quatre cadires ocupa aproximadament 4 m².

Al nostre torn de paraula vam fer una nova proposta perquè creiem que els bars i els restaurants estan patint molt amb l’actual situació de crisi, que era la següent:

Anual (de gener a desembre) 20,00 €.
Temporada (de març a octubre) 15,00 €.

I qui volguera col·locar-se un tendal multiplicar-li la taxa per 1,20. Nosaltres som de l’opinió que degut a la dolenta situació en què ens trobem, abaixar els preus per ocupació del carrer pot ajudar als nostres bars i qui vulga col·locar-se el tendal, que se li aplique el recàrrec del 20% corresponent al m² ocupats.

S’aprovà la proposta original d’aquest punt amb el vot favorable de les regidores i regidors del PP i del PSOE. (PP 4, PSOE 1) i amb el vot en contra del BLOC-COMPROMÍS. (BLOC-COMPROMÍS 2).

 

3.     Aprovació, si és procedent, compte general exercici 2011.

El Secretari pren la paraula i ens informa que el Romanent de tresoreria per a despeses generals a 2.010 era de 121.429,31 € i que a l’any 2.011 és de 62.277,53 €.

S’aprovà amb el vot favorable de les regidores i regidors del PP i del BLOC-COMPROMÍS (PP 4, BLOC-COMPROMÍS 2) i amb l’abstenció del PSOE (PSOE 1).  

 

4.     Ratificació resolució alcaldia sobre criteris millora aplicables als empleats públics recollits a la disposició addicional 18ª RD Llei 20/2012.

El que tracta aquest punt és el millorar als treballadors de l’Ajuntament de Beniarjó dins dels límits al màxim, millorant les condicions de baixes temporals, tal i com es demanava per part de l’enllaç sindical mitjançant un escrit presentat. Nosaltres estem completament d’acord amb aquest punt, però com no se’ns va informar de la resolució d’alcaldia, vam decidir votar a favor de l’abstenció.

S’aprovà amb el vot favorable de les regidores i regidors del PP i del PSOE (PP 4, PSOE 1) i amb l’abstenció del BLOC-COMPROMÍS (BLOC-COMPROMÍS 2).  

 

13.  Aprovació, si és procedent, moció grup Bloc-Coalició Compromís sobre pagament proporcional paga extra treballadors públics del consistori.

La moció el que demana és que els treballadors de l’Ajuntament de Beniarjó cobren la part proporcional des de l’u de juny fins el catorze de juliol de la paga doble de Nadal.

Es rebutja la moció amb el vot favorable de les regidores i regidors del PP (PP 4) i amb el vot en contra del PSOE i del BLOC-COMPROMÍS (PSOE 1, BLOC-COMPROMÍS 2).  

 

5.     Aprovació, si és procedent, expedient 6/2012 sobre declaració crèdit no disponibles.

Aquest expedient el que anomena és que la quantitat que deurien de cobrar els treballadors de l’Ajuntament corresponent a la paga doble de Nadal (de l’u de juny fins finals de desembre) que ascendeix a 16.907,65 € es guarden i eixos diners no es poden gastar en cap concepte. Eixos diners el dia de demà es podran destinar a plans de pensions, etc. Nosaltres vam votar en contra perquè pensem que la quantitat deuria ser inferior (doncs deurien cobrar la part proporcional de l’u de juny fins el catorze de juliol).

S’aprovà l’expedient amb el vot favorable de les regidores i regidors del PP (PP 4) i amb el vot en contra del PSOE i del BLOC-COMPROMÍS (PSOE 1, BLOC-COMPROMÍS 2).  

 

6.     Aprovació, si és procedent, expedient 7/2012 sobre rectificació saldo drets pendents de cobrament exercicis tancats.

Aquest expedient el que anomena és que l’Ajuntament dóna de baixa uns drets pendents de cobrament d’exercicis tancats que pugen a la quantitat de 16.152,72 €, corresponents a l’any 2.009 i anteriors.

S’aprovà l’expedient amb el vot favorable de totes les regidores i regidors de l’Ajuntament. (PP 4, PSOE 1, BLOC-COMPROMÍS 2).  

 

7.     Aprovació, si és procedent, expedient 8/2012 sobre rectificació saldo obligacions pendents de pagament exercicis tancats.

Aquest expedient el que anomena és que l’Ajuntament dóna de baixa unes obligacions pendents de pagament d’exercicis tancats que pugen a la quantitat de 51.489,07 €, corresponents a l’any 2.000 al 2.011.

S’aprovà l’expedient amb el vot favorable de totes les regidores i regidors de l’Ajuntament. (PP 4, PSOE 1, BLOC-COMPROMÍS 2).  

 

8.     Aprovació, si és procedent, expedient 9/2012 sobre modificació de crèdits.

Aquest expedient el que anomena és que l’Ajuntament ha augmentat algunes partides del pressupost inicial, com tallers, cursos, activitats escolars, obres de la Casa Duart, una empresa de protecció de dades etc. La modificació de crèdits apuja a la quantitat de 25.543,30 €. Nosaltres ja varem votar en contra de l’aprovació del pressupost i al no ser sabedors d’algunes coses vam decidir votar en contra de l’expedient.

S’aprovà l’expedient amb el vot favorable de les regidores i regidors del PP (PP 4) i amb el vot en contra del regidor del PSOE i dels dos regidors del BLOC-COMPROMÍS (PSOE 1, BLOC-COMPROMÍS 2).  

 

9.     Presa de coneixement informe trimestral 4T/2011 en compliment de la Llei 15/2010 de 15 de juliol.

10.  Presa de coneixement informe trimestral 1T/2012 en compliment de la Llei 15/2010 de 15 de juliol.

11.  Presa de coneixement informe trimestral 2T/2012 en compliment de la Llei 15/2010 de 15 de juliol.

12.  Presa de coneixement informe trimestral 3T/2012 en compliment de la Llei 15/2010 de 15 de juliol.

En aquests informes el que se’ns fa saber és si es compleixen els terminis fixats per els pagaments a proveïdors, i es fa palès és que l’Ajuntament té falta de liquidesa, no es paga amb massa retard, però sí que augmenta el retard quan es tracta d’inversions que compten amb ajudes d’altres administracions com ara Generalitat, Diputació, etc.  

 

14.  Aprovació, si és procedent, moció conjunta sobre recolzament Mancomunitat Municipis de la Safor.

El grup Municipal Popular, grup Municipal Socialista i grup Municipal Bloc Coalició Compromís de l’Ajuntament de Beniarjó, presenten a la consideració del Plenari la següent:

 MOCIÓ

          El 26 de març de 1982 mitjançant decret del Consell, s’aprovaven els Estatuts de la Mancomunitat de Municipis de la Safor, 31 pobles de la comarca s’associaven per a la gestió d’interessos i obres en comú,  Estatuts modificats i posteriorment homologats per ordre de 14 de gener de 2008 del Conseller de Presidència i Vicepresident primer del Consell.

 Han passat 30 anys, i la idea principal de la constitució de la Mancomunitat de Municipis de la Safor continua igual de vigent: la col·laboració dels municipis per a la unió de recursos amb la finalitat de garantir el benestar dels nostres ciutadans amb polítiques socials, l’assistència a les capes socials més desfavorides i la realització de polítiques culturals entre moltes altres que es realitzen des de la Mancomunitat de Municipis de la Safor. La importància de les mancomunitats és recollida en la modificació de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana, així com la llei 8/2010, de 23 de juny de Règim Local de la Comunitat Valenciana. Ambdues normatives, manifesten el paper rellevant de les mancomunitats i de  la col·laboració de les entitats locals per a la gestió de serveis en comú, perquè des de posicions i interessos comuns poden donar-se respostes més eficaces davant la crisi en la qual vivim. Des d’estes posicions comuns i amb una gestió exemplar es poden crear polítiques d’economia d’escala, obtindre més amb menys en la que absolutament tots i cadascú dels pobles i ciutats de la comarca es poden vore afavorits. És per això necessari aconseguir un bon finançament econòmic que dote de majors capacitats a les mancomunitats. És per tot això que el Grup Municipal POPULAR, Grup Municipal SOCIALISTA i Grup Municipal BLOC – COALICIÓ COMPROMÍS PER BENIARJÓ, presenten al Plenari la següent

 PROPOSTA D’ACORDS:

 Que l’Ajuntament de Beniarjó:

1. Reconeix la Plena vigència de la Mancomunitat de Municipis de la Safor, 30 anys després de la seua creació, al temps que es reconeix la necessitat de la seua adaptació o reconversió als temps i les necessitats actuals.

2. Reconeix la gestió dels presidents i les presidentes i de les diferents Comissions de Govern, en la gestió dels interessos comuns del  pobles de la Comarca.

3. Exigeix la millora del finançament de les Mancomunitats com a entitats prestadores de serveis i d’obres d’interés comú, amb el benefici econòmic i de qualitat que això comporta.

4. Exigeix el pagament de tots aquells deutes que diferents administracions mantenen amb la Mancomunitat de Municipis de la Safor i que suposen un gran entrebanc per al manteniment de la pròpia Mancomunitat i de la prestació de tots els serveis.

5. Traslladarà aquest Acord a la Conselleria de Justícia i Administracions Públiques, als Grups Polítics de les Corts Valencianes i al Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques.

La moció la va presentar inicialment el Bloc-Compromís i a partir d’ahí va ser consensuada per la resta de forces polítiques, i es va decidir presentar-la conjuntament.

S’aprovà la moció amb el vot favorable de totes les regidores i regidors de l’Ajuntament. (PP 4, PSOE 1, BLOC-COMPROMÍS 2).  

 

15.  Aprovació, si és procedent, adhesió conveni F.V.M.P i SGAE.

Aquest conveni el que intenta és facilitar a l’Ajuntament de Beniarjó que els deutes que té amb la SGAE puguen ser satisfets d’una manera més còmoda i amb un descompte de fins un 25%. El nostre vot va ser favorable degut a l’antecedent que tinguérem ja fa uns anys, on vam anar a judici i el varem perdre. L’aprovació d’aquest conveni és l’única forma de beneficiar-nos dels deutes que tenim amb la societat, aconseguint també un descompte de fins un 25%.

S’aprovà el conveni amb el vot favorable de totes les regidores i regidors de l’Ajuntament. (PP 4, PSOE 1, BLOC-COMPROMÍS 2).  

 

16.  Aprovació, si és procedent, modificació pressupost projecte tècnic obra PPOS 2012.

L’obra del PPOS 2012 es refereix al bar del poliesportiu (Centre Socio-Esportiu, 1ª fase). Inicialment l’obra anava a fer-se per Administració, o siga, encarregant-se l’Ajuntament de llogar directament la gent que anava a treballar, etc. Posteriorment es va fer una reunió i se’ns va comunicar que no podia fer-se per Administració, que l’obra s’havia de licitar públicament, que no es complien un paràmetres, pujant d’aquesta manera el pressupost global de licitació de la primera fase a 66.822,48 € amb el 21% d’IVA inclòs. L’ajuntament ha de pagar amb fons propis la quantitat de 22.948,52 €. El nostre vot va ser contrari degut a què des del principi hem estat en contra de l’execució d’aquest bar al poliesportiu. Si hi havia alguna cosa que ens feia dubtar era la possibilitat de que l’obra es fera per Administració, però ara resulta que ja no pot fer-se d’aquesta manera, que s’ha de fer per licitació pública. El pressupost total del bar està valorat en vora 115.000 € que pensem que tal com està la cosa és una aberració.

S’aprovà la modificació del pressupost amb el vot favorable de les regidores i regidors del Partit Popular (PP 4) i amb els vots en contra del PSOE i BLOC-COMPROMÍS (PSOE 1, BLOC-COMPROMÍS 2).  

 

17.  Aprovació, si és procedent, expedient 10/2012 sobre modificacions de crèdits.

La modificació de crèdits apuja a la quantitat de 7.017,47 €, que aniran a la partida de l’obra del PPOS 2012 (Centre Socio-Esportiu, 1ª fase) i es llevaran de la partida d’interessos préstec Auditori. El nostre vot va ser contrari degut a què des del principi hem estat en contra de l’execució d’aquest bar al poliesportiu. També som contraris a aquesta forma de finançament.

S’aprovà l’expedient amb el vot favorable de les regidores i regidors del Partit Popular (PP 4) i amb els vots en contra del PSOE i BLOC-COMPROMÍS (PSOE 1, BLOC-COMPROMÍS 2).  

 

18.  Aprovació, si és procedent, moció grup popular sobre reducció de costos a les tarifes elèctriques per als pous de reg.

“La complexa situació que travessa el sector agrari valencià, a causa de la crisi de preus en què intenten sobreviure els agricultors valencians en l’última dècada, s’ha traduït en l’abandó de milers d’hectàrees. Els ajuntaments són conscients de la importància que l’agricultura suposa per a una part molt important de les poblacions valencianes, així com de la necessitat d’adoptar iniciatives dirigides a millorar la seua realitat. El baix preu que es paga als agricultors per les seues collites ve unit als cada vegada més elevats costos de producció i a les condicions climatològiques que afecten este sector, així destaquem la sequera extrema que patix l’horta valenciana en els últims anys i que ha obligat a extraure l’aigua dels pous de reg. En els últims anys el preu de l’energia elèctrica que paguen els pous de reg s’ha incrementat en un 70%. La Federació Valenciana de Municipis i Províncies arreplegant el sentir dels ajuntaments de la Comunitat Valenciana, lidera la reivindicació d’adequar el preu de l’energia elèctrica destinada a ús agrícola per mitjà de la formalització amb les associacions de regants, de nous contractes de subministrament elèctric més coincidents a la realitat i complexa situació que travessa el sector agrari. Els ajuntaments valencians, com a administració més pròxima i més sensible a la realitat dels seus municipis, han de fomentar les iniciatives que generen competitivitat i creixement econòmic i posicionar-se del costat d’este sector tan propi de la nostra Comunitat. És necessari promoure canvis, per tot això, es proposa al Ple l’adopció dels següents ACORDS:

Primer. Que l’Ajuntament sol·licite a les companyies elèctriques una reducció de costos en les tarifes elèctriques per als pous de regants.

Segon. Traslladar esta Moció al Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme, així com al Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient.”

S’aprovà l’expedient amb el vot favorable de totes les regidores i regidors de l’Ajuntament (PP 4, PSOE 1, BLOC-COMPROMÍS 2). Tot i que vàrem fer l’incís de que estes ajudes no sols beneficiarien als llauradors tradicionals, si no què més bé traurien major profit els grans terratinents i les grans explotacions agrícoles.  

 

19.  Assumptes d’urgència.  

19.1.       SUPRESSIÓ DE LA PAGA EXTRAORDINÀRIA DEL MES DE DESEMBRE DE 2.012 DELS CÀRRECS CORPORATIUS AMB DEDICACIÓ EXCLUSIVA I PARCIAL. L’equip de govern proposa suprimir la paga extraordinària del mes de desembre de 2012 dels càrrecs corporatius que tenen dret a retribucions per ser exercits en règim de dedicació exclusiva i parcial i que apareixen relacionats en l’acord del Ple de data 22 de juny de 2011. Recordar en aquest punt que els únics regidors que cobren a l’Ajuntament són l’equip de govern format pels regidors del PP. La proposta feta pel govern apuja a la quantitat de 1.640 € i que diuen que destinaran a fins d’interés socials.

El nostre vot va ser contrari degut a què pensem que amb aquesta proposta s’han quedat curts, no estem d’acord amb l’actual forma de cobrament i tal com està la situació general amb pujada d’impostos, fent ajustos a tot arreu i, en canvi, el govern cobra més que la legislatura passada. Nosaltres estem a favor de l’eliminació de la partida de vora 30.000 € destinada a les retribucions dels membres corporatius.

S’aprovà el punt amb el vot favorable de les regidores i regidors del Partit Popular i del PSOE (PP 4, PSOE 1) i amb el vot en contra del BLOC-COMPROMÍS (BLOC-COMPROMÍS 2).  

 

20.  Control i fiscalització òrgans de govern.

PRECS, PREGUNTES I MOCIONS DE CONTROL

Entre els temes que es varen tractar al plenari varen ser:

–  Bases per a la borsa d’animador socio-cultural:

La nostra queixa ve perquè s’ha creat una borsa d’animador socio-cultural i no se’ns ha fet sabedors, per tant no hem pogut donar les nostres idees. Vam rebre un correu electrònic el mateix dia que es feia el ban anunciant-ho que començava el procés d’admissió d’instàncies. També se’ns va passar una ordenança sobre agricultura que estava pràcticament muntada, quan la nostra voluntat era la de reunir-nos els portaveus i decidir per on volíem que anara, el mateix que amb el tema dels desnonaments, ens van enviar una documentació feta sense tenir en compte les nostres opinions. Nosaltres som de l’opinió que primer ens hem de reunir els polítics i després una vegada consensuada la cosa parlar amb el tècnic i que amb els seus coneixements desenvolupe l’ordenança amb les nostres voluntats.

–  La moto del guarda plovent i al carrer:

Vam fer la queixa de perquè la moto del guarda va estar tota la setmana al carrer i plovent. No entenem el poc interés demostrat amb les nostres coses. Ens comenten que va estar tres dies al carrer i se’ls va cridar l’atenció a la policia per a què entrara la moto.

–  Goteres al Col·legi Sant Marc de Beniarjó:

Vam preguntar per les goteres que pateix l’escola del poble i per l’embassament que es produeix a l’entrada quan plou molt de nou. Ens comenten que aprofitaran les vacances de Nadal per tal de solucionar els problemes que hi ha.

–  Pont Vernissa: Preguntem per quines novetats hi ha sobre el pont i els interessos que ens demanaven per no haver realitzat l’obra quan tocava i se’ns contesta que el tema el porta Salvador l’alcalde, que ja ens informaran.

–  Problemes de megafonia i col·locació de cartells informatius:

Tornem a preguntar pels problemes de megafonia al no escoltar bé i entendre el que es diu als bans municipals. Tornem a demanar que s’instal·len espais per penjar informació de l’Ajuntament als veïns de Beniarjó. Se’ns informa que cada panell val al voltant de 800 € i que pensen que és massa car en aquests moments.

–  Instal·lació de banquets per arreglar les plantes al cementeri:

Demanem que s’instal·len uns banquets al costat de les aixetes per tal de recolzar les flors i poder arreglar-les millor. Ens contesten que prenen nota.

–  Sense servei d’internet a la biblioteca municipal: Preguntem de nou per quina és la raó per la qual no hi ha servei d’internet a la biblioteca municipal, ens comenten ara que el problema és que el repetidor no està emetent el senyal, que ja és un tema privat de l’empresa que és qui dóna el servei.

–  Cursa Popular de l’any 2.011:

Ens van comentar que la cursa del 2.011 van pagar la novatada, van haver uns ingressos de 1.272 € i unes despeses de 6.405,88 €, amb un balanç de 5.133 € de pèrdues. L’excusa que posen és que van preveure que serien vora 700 corredors i a la fi es van presentar cap a 350 persones.

–  Programació cultural de novembre-desembre:

Exposem el nostre malestar per la programació cultural presentada als veïns de Beniarjó. No ens pareix correcte ni la forma (una més que trista fotocòpia) ni la programació en sí plena de tallerets, curs infantil, cavalcades Halloween, campanades de cap d’any, etc, ens pareix més una programació d’una escoleta que no una programació cultural i seriosa com cal per a un poble com Beniarjó. Ens responen que és el que hi ha.  

–  Incompatibilitat de tasques realitzades per alguns regidors:

Demanen al president del plenari que el Secretari elabore un informe per a què se’ns comunique si és legal o no que un regidor de l’Ajuntament, que és dissenyador, dissenye cartells i els signe per a esdeveniments de l’Ajuntament o que una regidora treballe en totes les escoletes que es fan a l’Ajuntament.  

–  Tema dels desnonaments al poble:

Tornem a exposar el nostre malestar per continuar sense tenir aprovat un protocol en el cas de que algú del poble siga desnonat a Beniarjó. Nosaltres creiem que deuríem reunir-nos els portaveus i decidir un protocol a seguir en cas de que hi haja algun desnonament a Beniarjó, saber que dir, com actuar, etc. Si demà mateix tinguérem un desnonament al poble no sabríem com actuar i estaríem en les mateixes que quan vàrem presentar la moció aprovada per tots al mes de juliol de l’any 2012.