RESUM DEL PLENARI ORDINARI CONVOCAT PER AL DIJOUS 4 D’ABRIL DE 2013 A LES 20.30 H:

 

Les regidores i regidors presents al plenari foren pel:

Partit Popular: César R. Peiró, Mª Milagros Vicens, Carlos Domínguez i Mª Amparo Giménez.

Partit Socialista Obrer Espanyol: Juan Víctor Escrivà, Fernando Sellens.

Bloc-Compromís: Marc Estruch i Joan Josep Morant.

 

1.  Aprovació, si és procedent, esborrany acta de data 5 de febrer de 2.013.

S’aprovà amb el vot favorable de totes les regidores i regidors de l’Ajuntament. (PP 4, PSOE 1, BLOC-COMPROMÍS 2).

 

2.  Presa de possessió del càrrec de regidor d’En Fernando Sellens Fuster.

En aquest punt va prendre possessió Fernando Sellens Fuster com a nou regidor del PSOE en substitució de l’anterior regidor Vicent J. Mascarell.

Va rebre la benvinguda de tota la corporació municipal i s’incorporà en aquest moment al plenari.

 

3.  Aprovació, si és procedent, proposta sobre establiment de la notificació electrònica de les convocatòries dels òrgans col·legiats de l’Ajuntament.

Aquesta proposta el que pretén és que els regidors de l’Ajuntament quan reben un correu electrònic per part de l’Ajuntament, una vegada passades vint-i-quatre hores des del moment de l’enviament, queda notificada la seua recepció per part dels regidors. Fins ara, el que fèiem era signar un full com què havíem rebut la convocatòria.

S’aprovà amb el vot favorable de totes les regidores i regidors de l’Ajuntament. (PP 4, PSOE 2, BLOC-COMPROMÍS 2).

 

4.  Aprovació inicial, si és procedent, ordenança banc de terres.

El que tracta aquest punt és evitar l’abandó de la terra per part d’alguns propietaris que no la volen treballar, d’aquesta manera el que es vol és animar a aquests propietaris a cedir les seues terres a un tercer que estiga interessat en treballar la terra, es farà a través d’un registre que gestionarà l’Ajuntament, aconseguint així un manteniment del paisatge agrari de Beniarjó i evitant perjudicis als horts veïns.

S’aprovà amb el vot favorable de totes les regidores i regidors de l’Ajuntament. (PP 4, PSOE 2, BLOC-COMPROMÍS 2).

 

5.  Aprovació inicial, si és procedent, ordenança seguretat, convivència ciutadana i protecció de l’espai urbà del municipi de Beniarjó.

Aquest punt el que tracta és aprovar una ordenança que regule les normes de comportament i seguretat al poble. Nosaltres mostràrem la nostra reticència des d’un principi a fer unes normes molt extenses, amb el què això pot suposar per l’estil de vida d’un poble menut com el nostre. En el seu moment, presentàrem una alternativa més general, on no és delimités de forma tan exhausta l’ús de la via pública, actes festius i altres costums i activitats d’un poble menut. Ens varen presentar una altra proposta amb una important reducció de normes i regulacions, acceptant molts dels canvis que nosaltres ens creiem que es devien de fer.

Nosaltres vàrem votar abstenció perquè malgrat tot i acceptar-nos molts dels canvis demanats, encara restaven alguns detalls que no veiem apropiats, com ara la possibilitat de què a una persona la denunciaren sense poder saber qui l’havia denunciat.

S’aprovà amb el vot favorable de les regidores i regidors del PP i del PSOE (PP 4, PSOE 2) i amb l’abstenció del BLOC-COMPROMÍS. (BLOC-COMPROMÍS 2).

 

6.  Aprovació inicial, si és procedent, ordenança rural.

Aquest punt vam decidir deixar-ho damunt la taula per tractar-se més avant, després de què es constituïsca el Consell Agrari Municipal.

 

7.  Aprovació, si és procedent, moció grup Bloc-Compromís sobre la prescripció d’obligacions de la Generalitat.

La moció presentada explica que tots aquells que han sigut beneficiaris d’una ajuda o subvenció per part de la Generalitat i al cap de quatre anys no l’han cobrada, (que hi ha més casos dels què pensem) automàticament es dóna per prescrita si no es torna a reclamar. La moció proposa:

Que l’Ajuntament de Beniarjó:

 Primer.- Inicie de manera urgent, una campanya informativa sobre aquesta situació, i done l’assessorament i l’ajuda necessària per emplenar i presentar els documents que calguen per tal d’evitar la prescripció dels seus drets a aquelles persones afectades.

No s’aprovà amb el vot en contra de les regidores i regidors del PP (4) i amb el vot favorable dels regidors del (PSOE 2 i BLOC-COMPROMÍS 2). El President del plenari, César Peiró, va fer ús del seu vot de qualitat per tombar la moció.

 

8.  Aprovació, si és procedent, moció grup Bloc-Compromís sobre moratòria del deute.

Que l’Ajuntament de Beniarjó:

1. Exigir una moratòria immediata en el pagament dels deutes financers de les administracions públiques estatal i de la Generalitat Valenciana.

2. Exigir la realització d’una auditoria amb control ciutadà del deute financer de les administracions públiques, que permeta depurar el que siga reconegut com il·legítim, per a la seua quitança o condonació sense condicions, i la conseqüent exigència de responsabilitats civils o penals a les parts que van contraure aquest deute.

3. Exigir la derogació de la reforma constitucional d’agost de 2011 i reconèixer, de forma explícita, la primacia de la despesa social sobre el pagament del deute i dels seus interessos.

4. Com a resultat de l’auditoria ciutadana, exigir a les administracions central i valenciana, que una vegada garantida la cobertura dels serveis públics i les prestacions socials, de salut, educació, aliment, habitatge, seguretat econòmica i ecològica, s’establisca amb els creditors la reestructuració del deute legítim.

5. Aprovar una revisió dels impostos municipals, amb l’objectiu de fer-los realment progressius en funció de la renda i alleujar els sectors més exclosos de la població.

6. Declarar una moratòria immediata en el pagament del deute financer de l’Ajuntament

7. Realitzar l’Auditoria del deute de l’Ajuntament, i per això establir una Comissió Independent i Ciutadana d’Auditoria dels deutes municipals basada en l’obertura de tots i cada un dels contractes establerts amb particulars, exposant les seues condicions i resultats a l’escrutini públic.

8. Com a resultat de l’auditoria ciutadana, i una vegada garantida la cobertura dels serveis públics i les prestacions socials, de salut, educació, aliment, habitatge, seguretat econòmica i ecològica, establir amb els creditors la reestructuració del deute legítim de l’Ajuntament.

No s’aprovà amb el vot en contra de les regidores i regidors del PP (PP 4), amb l’abstenció del PSOE (PSOE 2) i amb els vots a favor del BLOC-COMPROMÍS (2).

 

9.  Aprovació, si és procedent, moció grup socialista a favor finalització de tot l’Arc Mediterrani.

 

No s’aprovà amb el vot en contra de les regidores i regidors del PP (4) i amb el vot favorable dels regidors del (PSOE 2 i BLOC-COMPROMÍS 2). El President del plenari va fer ús del seu vot de qualitat per tombar la moció.

 

10.  Aprovació, si és procedent, moció conjunta grup Partit Popular, grup Socialista i grup Bloc-Compromís, reafirmant la defensa de la Mancomunitat de Municipis de La Safor.

Que l’Ajuntament de Beniarjó:

PRIMER. Reafirmar la nostra defensa en la necessitat de la Mancomunitat de Municipis de La Safor, com un instrument aglutinador d’interessos i gestor de serveis per a un millor desenvolupament sostenible, en especial en aquelles zones que troben majors dificultats de diversa índole, proporcionant igualtat en la prestació dels serveis, i que redunda en una millora singular de la qualitat de vida dels ciutadans. Tot això, en els mateixos termes que la moció aprovada per unanimitat dels municipis que integren la Mancomunitat, en data 27 de novembre de 2012.

SEGONA. Demanar que s’impulse des dels òrgans col·legiats de la Mancomunitat la gestió de nous projectes, iniciatives i accions comarcals que beneficien els nostres pobles.

 TERCERA. Iniciar la tramitació i l’estudi de la localització dels serveis públics que presta la Mancomunitat de Municipis de La Safor a altres pobles, per tal d’arribar de manera més directa als ciutadans que es beneficien dels serveis públics de la Mancomunitat.

QUARTA. Reivindicar altra vegada el paper de les mancomunitats, com a gestores de serveis municipals en una economia d’escala que repercuteix positivament en la prestació dels serveis públics, acordant traslladar al Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques, a la Federació Espanyola de Municipis, a les Federacions Territorials de Municipis, així com el Consell de la Comunitat Valenciana, la postura unificada del municipalisme valencià, de mantenir l’existència de les mancomunitats de municipis com a entitats locals en la futura legislació que desenvolupe el règim local.

CINQUENA. Traslladar aquest Acord a la Conselleria de Justícia i Administracions Públiques, a les Corts valencianes, a la Diputació Provincial de València, a la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, al Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques i a la Mancomunitat de Municipis de La Safor.

S’aprovà amb el vot favorable de totes les regidores i regidors de l’Ajuntament. (PP 4, PSOE 2, BLOC-COMPROMÍS 2).

 

11.  Assumptes d’Urgència.

11.1  MOCIÓ SOBRE EL REPLANTEJAMENT DEL CONSORCI DE RESIDUS DEL PLA ZONAL X, XI, XII.

El PSOE i el BLOC-COMPROMÍS presenten una moció conjunta per a ser tractada d’urgència. Es presenta a votació i s’aprova per unanimitat que es tracte per urgència.

Que l’Ajuntament de Beniarjó:

1.- Demane formalment a la Generalitat Valenciana el replantejament immediat del Consorci de Residus del Pla Zonal X, XI i XII en no haver complit els objectius per al qual fou creat i haver-se convertit en un ens que ha generat més problemes que solucions.

2.- Done suport a la resta de municipis de la comarca de la Safor, la Costera i la Canal de Navarrès en la seua petició a la Diputació per a reclamar la devolució dels diners cobrats als seus veïns, que han hagut de pagar més pel fem del que venien pagant simplement per haver fet ús, de manera imperativa, d’un consorci que no té a dia de hui executades les seues infraestructures.

3- Demane a la Generalitat Valenciana que siga ella mateixa i la Diputació, entitats que participen en la gestió sense fer aportacions econòmiques, qui, amb càrrec als seus pressupostos, doten les indemnitzacions i compensacions que es pogueren produir com a conseqüència de I’execució d’aquest acord.

4.- Sol·licite formalment a la Generalitat Valenciana obrir la negociació a les Corts Valencianes per a la modificació del Pla Zonal X, XI i XII, per tal que, d’acord amb els nous temps, cada Mancomunitat, bé en solitari o bé en acords amb altres, puguen desenvolupar el seu propi pla de residus baix la supervisió de la Generalitat.

5.- Cercar alternatives en la gestió dels residus sòlids dels municipis afectats. Les formacions polítiques estudiarem la posició d’abandonar el Consorci.

6- Done trasllat d’aquestos acords al Govern de la Generalitat Valenciana, a la Diputació de València, al Consorci de Residus de l’Àrea de gestió 2 i a les Mancomunitats de les quatre comarques del Pla Zonal X, XI i XII.

No s’aprovà amb el vot en contra de les regidores i regidors del PP (4) i amb el vot favorable dels regidors del (PSOE 2 i BLOC-COMPROMÍS 2). El President del plenari , César Peiró, va fer ús del seu vot de qualitat per tombar la moció.

 

12.  Control i fiscalització òrgans de govern.

PRECS, PREGUNTES I MOCIONS DE CONTROL

Entre els temes que es varen tractar al plenari varen ser:

–  Possibilitat de moure uns contenidors d’ubicació:

Es va comentar la possibilitat de moure els contenidors ubicats al C/ Elionor Ripoll intersecció C/ Isabel Martorell al haver mala visibilitat per als vehicles que ixen del C/ Isabel Martorell.

–  Escoleta curs 2.013/2.014:

Preguntem si ja es sabien els preus, el nombre de matrícules referents al proper curs. Se’ns comenta que a finals d’abril, principis de maig es sabran ja les dades finals.

–  Telefonia mòbil:

Preguntem si tots els regidors del govern de l’Ajuntament (PP) compten amb un telèfon mòbil cadascun. Se’ns contesta que sí.

 –  Línia contínua als vehicles que ixen de la benzinera cap a Beniarjó:

Preguntem si estan fent-se gestions per solucionar que hi haja línia contínua per als vehicles que giren cap a Beniarjó. Se’ns diu que estan fent gestions i que la idea que vol donar-se és que els vehicles vagen direcció Almoines i que puguen girar per baix del pont cap a Beniarjó.

–  Col·locació d’alguna zona per poder-te connectar per wifi a internet gratuïtament:

Preguntem si tenen pensat crear algun espai per poder-te connectar gratuïtament a internet al poble per wifi. Ens contesten que en un principi no però que ho miraran.

–  Programació cultural del segon trimestre:

Tornem a preguntar per la programació cultural pensada per aquest trimestre. Continuem sense veure una programació cultural estable, continua i de qualitat a Beniarjó.

–  Inauguració de l’Auditori de Beniarjó:

Preguntem si ja sap el govern quan es farà la inauguració de l’Auditori, se’ns contesta que estan mirant dates i preguntem si ja està mirant-se la programació que hi haurà quan estiga oberta la instal·lació. Se’ns contesta que estan mirant diferents gestions possibles per tal de portar l’Auditori. Sembla que va encaminada a una gestió privada que serà la que diga quines actuacions es faran a l’Auditori.

–  Contestació a un escrit i presentació de signatures per l’antena telefònica al C/ Pas de Xàtiva de Beniarjó:

Preguntem si ja s’ha contestat a un escrit presentat per un veí del poble sobre l’antena telefònica i se’ns contesta que no ho han fet encara, que parlarien amb el Tècnic Municipal per a què els contestara el més prompte possible. Comentem que l’escrit s’havia presentat per l’estiu i que ens semblava que ja havia passat prou temps per a contestar-los.