RESUM DEL PLENARI ORDINARI CONVOCAT PER AL DIJOUS 30 DE MAIG DE 2013 A LES 20.30 H:

Les regidores i regidors presents al plenari foren pel:

Partit Popular: Salvador Enguix, César R. Peiró, Mª Milagros Vicens, Carlos Domínguez i Mª Amparo Giménez.

Partit Socialista Obrer Espanyol: Juan Víctor Escrivà, Fernando Sellens.

Bloc-Compromís: Marc Estruch i Joan Josep Morant.

1.     Aprovació, si és procedent, esborrany actes de data 5 de març i 4 d’abril de 2.013.

S’aprovà amb el vot favorable de totes les regidores i regidors de l’Ajuntament. (PP 5, PSOE 2, BLOC-COMPROMÍS 2).

2.     Liquidació exercici 2.012.

En aquest punt s’explica quina és la liquidació de l’any 2.012. En dades aproximades de corrent estem al voltant de 283.000 € i el romanent de tresoreria és de 349.048 € mentre que l’any passat era de 62.267 €.

3.     Informe trimestral sobre compliment dels terminis previstos en la Llei 15/2.010 de 15 de juliol. (1er. trimiestre 2.013).

Aquest informe ens comenta que no estan complint-se els terminis de la Llei (30 dies) a pagar per part de l’Ajuntament.  La mitjana està vora els 75 dies a pagar als proveïdors, quan la llei marca un màxim de 30 dies.

4.     RATIFICACIÓ RESOLUCIÓ D’ALCALDIA NÚM. 91/2.013 SOBRE APROVACIÓ PROJECTE TÈCNIC HABILITACIÓ EDIFICI CASA ESTACIÓ PER A ESPAI JOVE, ACCEPTACIÓ DELEGACIÓ PER CONTRACTAR L’OBRA I NOMENAMENT DIRECTOR TÈCNIC.

El que tracta aquest punt és destinar al voltant de 16.000 € del PPOS de 2.013 per a canviar la fusteria a l’edifici Casa Estació. Aquest edifici es convertirà en un futur en l’Espai Jove, on la joventut del poble podrà anar i realitzar les activitats que desitgen. Es canviaran les finestres actuals de fusta, portes i s’arreglarà algun taulell de l’escala que està trencat.

En el moment de donar la nostra opinió, vam comentar que el correcte seria que l’Ajuntament realitzara un projecte complet del què va a fer-se al futur Espai Jove. No tal com s’ha fet a la Casa Duart que ha anat realitzant-se l’obra mitjançant memòries parcials i segons han anat arribant els diners. També vam presentar una esmena perquè es pensava col·locar una fusteria d’alumini lacat en color blanc i nosaltres pensem que amb el que s’ha cuidat la casa i amb els diners que s’han gastat per mantenir la fusta de l’interior de la coberta, seria millor col·locar fusteria lacada però imitació a fusta. Vam veure la diferència de preu i estava al voltant d’un 15-20%. Des del govern ens diuen que es comprometen a vore el tema i parlar-ho abans de fer l’actuació.

S’aprovà amb el vot favorable de totes les regidores i regidors de l’Ajuntament. (PP 5, PSOE 2, BLOC-COMPROMÍS 2).

5.     ATORGAMENT AJUDA ECONÒMICA ASSOCIACIÓ JOAN DE MONTCADA CURS ESCOLAR 2.012/2.013.

Aquest punt el que tracta és aprovar una subvenció de 12.000 € a pagar abans del mes d’agost. Per part de l’Ajuntament ja se’ls ha donat 33.000 € que amb els 12.000 € d’ara pugen a un total de 45.000 € anuals.

Al nostre punt de rèplica varem tornar a dir que estem a favor de la municipalització de l’Escoleta, que estem parlant d’una subvenció molt alta i que l’Ajuntament s’ha de fer càrrec de la gestió de la mateixa.

S’aprovà amb el vot favorable de totes les regidores i regidors de l’Ajuntament. (PP 5, PSOE 2, BLOC-COMPROMÍS 2).

6.     Aprovació, si és procedent, proposta resolució del grup municipal Socialista contra la privatització del Registre Civil.

Aquest punt vam decidir deixar-ho damunt la taula per tractar-se més avant, després de què ho sol·licitara el Grup Municipal del Partit Popular, al·legant que no havien tingut prou temps per saber quina decisió prendre.

7.     Aprovació, si és procedent, proposta d’acord del grup municipal Socialista sobre l’Avantprojecte de reforma local.

8.     Aprovació, si és procedent, moció grup Bloc-Compromís, sobre nova governança local i la seua financiació.

Degut a què la moció presentada pel PSOE i la del BLOC-COMPROMÍS tracten sobre el mateix assumpte, retirem les dues mocions i presentem una moció conjunta el PSOE i el BLOC-COMPROMÍS que la tractarem al punt d’Assumptes d’Urgència.

9.     Aprovació, si és procedent, moció grup Bloc-Compromís, sobre millora seguretat al camp.

Que l’Ajuntament de Beniarjó:

PRIMER.- Insta al Govern d’Espanya a augmentar el nombre d’agents de la Guàrdia Civil a les zones agrícoles del territori valencià perquè compleixin amb la tasca de vigilància del camp i així pal·liar la creixent inseguretat que es viu i que està produint un greu dany per a l’agricultura valenciana.

SEGON.- Reclamar al Ministeri de l’Interior, que a través de la Delegació del Govern, coordine entre els diferents cossos de seguretat – Guàrdia Civil, Policia Autonòmica i Policia Local- mecanismes de vigilància adequats en el camp valencià amb la finalitat de perseguir les pràctiques delictives que s’estan produint i la receptació dels productes i objectes fruit dels delictes ”.

TERCER.- Instar a la conselleria de Governació a posar mesures mitjançant la Policia autonòmica per controlar les activitats agràries que puguen ser susceptibles de ser receptadores de productes provinents d’actes delictius, així com aquelles altres activitats que estiguen vinculades amb el tractament de materials o productes que actualment són sostrets de masies, magatzems, pous, o sistemes de reg.

QUART.- Donar trasllat de la moció i dels seus acords a:

Ministre de l’Interior

Conseller de Governació

Grups Parlamentaris del Congrés dels Diputats

Grups Parlamentaris de les Corts Valencianes

Als sindicats Agraris Unió de Llauradors, AVA-ASAJA, UPA

S’aprovà amb el vot favorable de totes les regidores i regidors de l’Ajuntament. (PP 5, PSOE 2, BLOC-COMPROMÍS 2).

10.  Aprovació, si és procedent, moció grup Bloc-Compromís, sobre l’assegurança dels cítrics.

Que l’Ajuntament de Beniarjó:

  1. Inste ENESA (Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient) a que valore les repercussions negatives que sobre la contractació d’assegurances de cítrics tindrà la retallada tan acusada de subvencions.
  2. Inste a que ENESA torne a recuperar, almenys, el nivell de suport públic de 2012 al sistema d’assegurances agràries combinades.
  3. Inste a la Conselleria de Presidència i d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua a que mantinga el valor absolut de les subvencions que tenia assignades a les assegurances agràries fins l’any passat.
  4. Inste a la Conselleria de Presidència i d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua a que recupere les subvencions addicionals a la contractació de cultius emparats per una Denominació d’Origen Protegida, Indicació Geogràfica Protegida o Comitè d’Agricultura Ecològica.
  5. Inste a la Conselleria de Presidència i d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua a no aplicar la part que li pertoca de franquícia en la contractació.
  6. Comunique el resultat de la votació de la moció a la Conselleria de Presidència i d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua, Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Entidad Nacional de Seguros Agrarios (ENESA) i a LA UNIÓ de Llauradors i Ramaders.

 El Grup Municipal del Partit Popular ens comenta que la moció que presentem és la presentada per la Unió de Llauradors i Ramaders i que ells tenen una molt semblant de l’AVA (Associació Valenciana d’Agricultura). La seua proposta és deixar-la damunt la mesa i fer una nova amb el que diu una i l’altra.

11. Aprovació, si és procedent, moció grup Bloc-Compromís, contra la pràctica del Fràcking.

Que l’Ajuntament de Beniarjó:

  1. Aprofitarà qualsevol iniciativa pública o privada que puga servir per a conèixer els recursos propis naturals de què disposa el municipi, tant en superfície com al subsòl, sempre i quan les tècniques utilitzades en les fases d’investigació d’aquests recursos no impliquen la utilització de tècniques potencialment agressives com és el cas de la fractura hidràulica o fracking, així com qualsevol altra que en el seu moment Beniarjó, previ informe, puga considerar que pot afectar negativament als seus recursos naturals, als seus veïns o al seu territori.
  2. Declara el municipi de Beniarjó en contra de la pràctica de la fractura hidràulica o fracking.
  3. S’oposarà a qualsevol petició d’aquest tipus, tant al seu municipi com a qualsevol altre que aquest ajuntament considere pot afectar tant directament com indirectament els seus recursos naturals, així com els seus interessos.
  4. Sol·licita al Consell de la Generalitat que prohibesca en tot el territori valencià l’ús de la fractura hidràulica o fracking com a tècnica que, per mitjà de la injecció d’additius químics és susceptible de ser utilitzada per a la investigació i extracció d’hidrocarburs.
  5. Se solidaritza amb els ajuntaments de la comarca i del país, afectats per la fractura hidràulica.

 Abans de començar a defendre la moció, el Grup Municipal del Partit Popular ens fa arribar un paper on se’ns comunica que presenten una esmena a la totalitat de la moció per a què no es tracte la mateixa. Al·leguen falta de documentació per prendre una decisió i proposen sol·licitar a la Diputació de València un informe relatiu al fràcking i les seues conseqüències i amb aquest informe, prendre una decisió.

La nostra proposta fou deixar la moció damunt la taula per a tractar al següent plenari i esperar l’informe que ens envie la Diputació de València, que pareix ser que és imminent.

 12.  Aprovació, si és procedent, proposta resolució municipal Socialista perquè la nova redacció del reglament general de circulació reconega l’ús voluntari del casc per a ciclistes en vies urbanes.

Al nostre punt de rèplica varem comentar que la recolzàvem quasi en la totalitat, des del nostre punt de vista cal animar a que la gent utilitze més la bicicleta i que l’ús del casc siga voluntari. Al tercer punt de les propostes no estàvem massa d’acord, on comentava que les bicicletes anaren pel centre de les vies de doble sentit, millorant la seua visibilitat però, des del nostre punt de vista empitjorant a l’hora de girar tant en un sentit com en l’altre. Per aquesta raó vam votar a favor de l’abstenció.

No s’aprovà amb el vot en contra de les regidores i regidors del PP (5), dues abstencions del BLOC-COMPROMÍS (2) i dos vots a favor del PSOE (2).

 13.  Assumptes d’urgència.

 13.1 Moció conjunta sobre avantprojecte reforma local.

El PSOE i el BLOC-COMPROMÍS presenten una moció conjunta per a ser tractada d’urgència. Es presenta a votació i s’aprova per unanimitat que es tracte per urgència.

Que l’Ajuntament de Beniarjó:

PRIMER.- Manifesta el rebuig a l’Avantprojecte de Racionalització de l’Administració Local, elaborat el Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques, i sol·licita la seua retirada

SEGON.- Manifesta l’aposta decidida per una gestió més propera a la ciutadania, més transparent i més eficaç, on els municipis i les comarques juguen el paper que els pertoca en la igualtat d’oportunitats, la democràcia i la cohesió social, la racionalització de la implantació dels serveis o de determinades infraestructures.

TERCER.- Transmet als ajuntaments i als seus habitants, especialment dels municipis més xicotets el nostre suport i reconeixement per la tasca que realitzen per mantenir viu el territori per a tota la societat.

QUART.- Reclama un nou sistema de finançament local que assegure als ajuntaments i les mancomunitats els recursos suficients per prestar els seus serveis.

CINQUÉ.- Defensa i potencia la xarxa pública de Serveis Socials d’Atenció Primària dels Ajuntaments, que ha demostrat al llarg del temps la seua capacitat per arribar als que més ho necessiten, així com l’eficiència del seu treball i la capacitat de generar ocupació.

SISÉ.- Aposta per un nou model territorial basat en estructures de gestió i funcionament d’acord a la realitat política i social del País Valencià, fomentant les comarques com a ens vertebradors del mateix, des de la transparència, la democràcia i una nova Governança que permeta una adaptació més flexible als reptes dels nostres pobles i ciutats garantint l’autonomia local i els drets socials dels ciutadans.

SETÉ.- Donar trasllat de la present moció i dels seus acords:

  • Al President del Govern d’Espanya
  • Als portaveus del Grups Parlamentaris al Congrés dels Diputats
  • Al Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques
  • Als portaveus dels grups polítics de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies
  • Als portaveus dels grups polítics de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies

No s’aprovà amb el vot en contra de les regidores i regidors del PP (5) i amb el vot favorable dels regidors del (PSOE 2 i BLOC-COMPROMÍS 2). El Grup Municipal del Partit Popular ens va demanar que retiràrem el primer punt, que si el retiràvem sí que estaven d’acord amb els altres punts de la moció. Al tractar-se d’un avantprojecte no entenem quin és el problema per manifestar el seu rebuig, per tant no es va retirar el primer punt.

14.  Control i fiscalització òrgans de govern.

PRECS, PREGUNTES I MOCIONS DE CONTROL

Entre els temes que es varen tractar al plenari varen ser:

–  Escoleta curs 2.013/2.014:

Preguntem si ja es sabien els preus, el nombre de matrícules referents al proper curs. Se’ns comenta que hi ha pre-matriculats d’un a dos anys 12 alumnes i de dos a tres anys 19 alumnes. Li preguntem també a la regidora d’Educació Mila sobre el que està ocorrent a l’Escoleta, dimissió de tota la junta directiva formada pels pares i mares dels alumnes excepte el president, el cessament a una treballadora de l’Escoleta i la regidora ens contesta que això a ella no és de la seua incumbència, que a ella el que ha de veure els que els alumnes estiguen ben atesos i que funcione bé. Nosaltres repliquem que una Junta formada pels pares i mares de l’Escoleta no és una cosa qualsevol i la dimissió en bloc deu ser per algun motiu que sí que deuríem saber. Insistim que estes coses no passarien si l’Escoleta fóra municipal.

–  Substitució de contenidors de fem (C/ Pardines, enfront de Casa Carmen):

Demanem informació sobre el conveni de l’arreplegada de fem amb Lerma i sol·licitem còpies del conveni signat, per si està punt de vèncer el termini i fer un estudi per si interessa prorrogar-ho o buscar alternatives. I sobre el tema, incidir en la substitució dels contenidors en mal estat i intensificar la neteja, més en estes dates de cara a la calor.

Insistim en el tema de la megafonia del poble, ja que com venim denunciant des de fa molt de temps, no es senten bé els bans que es fan.

Preguntem si tots els regidors del govern de l’Ajuntament (PP) compten amb un telèfon mòbil cadascun. Se’ns contesta que sí.

 –  Línia contínua als vehicles que ixen de la benzinera cap a Beniarjó:

Preguntem si estan fent-se gestions per solucionar que hi haja línia contínua per als vehicles que giren cap a Beniarjó. Se’ns diu que estan fent gestions i que la idea que vol donar-se és que els vehicles vagen direcció Almoines i que puguen girar per baix del pont cap a Beniarjó.

–  Tornem a preguntar per la programació cultural de Beniarjó:

Tornem a preguntar per la programació cultural pensada per aquest trimestre. Continuem sense veure una programació cultural estable, continua i de qualitat a Beniarjó.

–  Tornem a preguntar per la no contestació a un escrit i presentació de signatures per l’antena telefònica al C/ Pas de Xàtiva de Beniarjó:

Preguntem si ja s’ha contestat a un escrit presentat per un veí del poble sobre l’antena telefònica i se’ns contesta que no ho han fet encara, que parlarien amb el Tècnic Municipal per a què els contestara el més prompte possible. Comentem que l’escrit s’havia presentat per l’estiu de l’any passat i que ens semblava que ja havia passat prou temps per a contestar-los.

–  Preguntem com està responent la gent a l’Ordenança del banc de terres que vàrem presentar i que s’aprovà amb el recolzament de totes les forces polítiques:

Ens diuen que s’ha fet publicitat del tema i que esta fent-se un “mapa” per part del tècnic municipal, dels bancals que estan deixats perdre

 –  Preguntem per l’assistència de l’Alcalde al Col·legi Sant Marc per explicar el ball de la bandera de Beniarjó.

Vàrem criticar este fet, ja que no ens pareix correcte que l’alcalde, com a tal, vaja a fer xerrades a l’escola, i ens contesten que quan nosaltres tinguem l’alcaldia podem fer el que vulguem, però com ara la té ell, fa el que creu convenient. Nosaltres contestem que no ho farem.

–  Mostrem el nostre malestar per la crítica que ens va fer el dia del Lliurament del Premi de Poesia Senyoriu d’Ausiàs March:

El primer que ens pareix mal és que no ens comunicaren l’assistència d’algunes personalitats i haver concretat estar tota la Corporació rebent als convidats. Cosa que nosaltres sí que vàrem informar de la presència del nostre Síndic a les Corts per Compromís Enric Morera, i que a més, ens retraguera que ens el últims anys no haguérem estat, sense preguntar-se el motiu de no haver estat. Nosaltres creiem que l’entrega del Premi Poesia Senyoriu d’Ausiàs March cal que recuperi el nivell que ha perdut en estos últims anys, que el poble el torne a sentir seu i que se li done  repercussió mediàtica que es mereix, com pareix ser que ha sigut este any.

–       Demanem que es pose en marxa l’Ordenança Municipal per a què els propietaris de parcel·les agrícola les tinguen en bon estat de conservació:

Després d’aprovar-se la nostra moció en la que demanàvem esta ordenança s’ha presentat una proposta d’ordenança agrària que s’ha quedat damunt la mesa a falta de que es constituira el Consell Agrari Municipal i ens diuen que es vorà el tema.

–  Demanem que al Parc de l’Avda. Sisé Centenari es done una solució per a donar més ombra i que puguen acudir la gent al parc:

Atenent a algunes peticions que se’ns a fet a través de la nostra bústia, vàrem plantejar el tema de dotar d’ombra el parc de l’avinguda del VIé Centenari, contestant-nos que tal volta la solució seria posar bancs on estan el pins, nosaltres proposem algun tipus de pèrgola o canyís, perquè el problema no són tan sols els bancs, també cal mirar que a la zona de jocs dels xiquets no hi ha gens d’ombra.

–  Preguntem per quin sistema es segueix quan hi ha una bombeta fosa i s’ha de substituir:

També amb motiu d’una queixa rebuda que feia mesos que s’havia fos una bombeta i no l’havien canviada i diuen que la notificació la fa el policia i si són faroles on fa falta cistella per a canviar-les, el que se fa es demorar-se un poc perquè així a vore si mentrestant es fon alguna més, i així aprofitar el viatge.