RESUM DEL PLENARI ORDINARI CONVOCAT PER AL DIMECRES 2 D’OCTUBRE DE 2013 A LES 20.30 H:

Les regidores i regidors presents al plenari foren pel:

Partit Popular: Salvador Enguix, César R. Peiró, Mª Milagros Vicens i Carlos Domínguez.

Partit Socialista Obrer Espanyol: Juan Víctor Escrivà, Fernando Sellens.

Bloc-Compromís: Marc Estruch i Joan Josep Morant.

1.  Aprovació, si és procedent, esborrany acta de data 30 de maig de 2.013.

S’aprovà amb el vot favorable de totes les regidores i regidors de l’Ajuntament. (PP 4, PSOE 2, BLOC-COMPROMÍS 2).

2.  Atorgament, si és procedent, ajudes econòmiques a Associacions i Entitats sense ànim de lucre.

Se’ns fa saber quina és la intenció del govern alhora de donar les subvencions per enguany. A totes les associacions se’ls manté la quantitat que se li va donar l’any passat, excepte a l’Associació d’Ames de Casa Tyrius que se’ls rebaixa un 14,3% i se’ls augmenta al Centre d’FP La Safor i al CD Rural que està dins del FP.

La proposta feta ve a ser una repetició de la de l’any passat, que ja vàrem votar en contra. No estem d’acord amb que la programació cultural del poble siga programada per l’Associació d’Ames de Casa Tyrius. L’associació ha d’organitzar els seus cursos i la Regidoria de Cultura ha d’organitzar la programació cultural del poble i de manera gratuïta. A la Comissió informativa ens van comentar que tenen idea de modificar la forma de fer el curs de Valencià, els alumnes pagaran directament al mestre i l’Ajuntament s’encarregarà de cedir el local i el material del curs. Per defensar el nostre vot negatiu vam recordar les quantitats atorgades l’any 2.010, on va haver consens de totes les forces polítiques i vam demostrar que no se seguia una proporcionalitat en les ajudes donades al 2.010 a les d’enguany. Hi ha associacions amb una disminució del 49% (Banda Jove), retallada del 45% (Corpus), baixada del 38% (AMPA), reducció del 20% (Club Esportiu) de les ajudes i altres amb un augment del 8 % (Ames de Casa Tyrius) des de l’any 2010 fins a enguany.

Les bases aprovades no donen objectivitat a l’hora de decidir com fer el repartiment de les subvencions.

 

ASSOCIACIONS

 

2.010

2.012

2.013

         2.012          2.013

2.010 2.013

AMPA ESCOLA S. MARC

1.300

800

800

0,0 %

-38,5%

F.P. LA SAFOR

745

480

500

+4,2 %

-32,9%

C.D. RURAL

375

240

300

+25,0 %

-20,0%

BANDA JOVE

1.980

1.000

1.000

0,0%

-49,5%

ESCOLA MÚSICA

2.800

2.500

2.500

0,0%

-10,7%

GRUP DANSES TRAPIG

??

500

500

0,0%

???

AMES DE CASA TYRIUS

2.500

3.150

2.700

-14,3%

+8,00%

CLUB ESP. BENIARJÓ

2.500

2.000

2.000

0,0%

-20,0%

CORPUS

2.300

1.260

1.260

0,0%

-45,2%

S’aprovà amb el vot favorable de les regidores i regidors del PP (4) i amb el vot en contra del PSOE (2) i del BLOC-COMPROMÍS (2). L’alcalde va fer ús del vot de qualitat per aprovar el punt.

3.  Aprovació, si és procedent, pròrroga CONVENI D’ADHESIÓ AL SISTEMA D’ADQUISICIÓ CENTRALITZADA DE LA DIPUTACIÓ PROVINCIAL DE VALÈNCIA – CENTRAL DE COMPRES.

Es tracta de renovar per quatre anys més el Conveni d’adhesió al sistema d’adquisició centralitzada de la Diputació Provincial de València – Central de compres.

La renovació no comporta cap despesa ni obligació per part de l’Ajuntament i ens afavoreix al trobar productes a millor preu al fer la compra mitjançant la Diputació que pot comprar més productes.

S’aprovà amb el vot favorable de totes les regidores i regidors de l’Ajuntament. (PP 4, PSOE 2, BLOC-COMPROMÍS 2).

4.  Aprovació, si és procedent, esborrany CONVENI PER A L’EXECUCIÓ DE L’OBRA CONDICIONAMENT PARCEL·LA ANTIC CEMENTERI (RECUPERACIÓ ESPAIS DEGRADATS).

El que tracta aquest punt és arreglar l’antic cementeri de Beniarjó, situat a la Partida Pardines i que actualment es troba en un estat d’abandó total. La proposta que se’ns fa és demolir l’antic cementeri i netejar totes les brosses que es troben allí. Mantenir el muret de tancament amb una petita alçada, plantar quatre arbres per donar ombra i col·locar unes tauletes i uns banquets per seure i poder fer ús d’un espai públic. La memòria valorada que se’ns presenta ascendeix a 57.481,96 €. La proposta és adherir-nos a un conveni amb la Diputació de València, que es faria càrrec del 85% del total de l’obra i l’Ajuntament correria amb la resta que seria un 15% (8.622,29 €), despeses del projecte, Direcció Tècnica i Coordinació de Seguretat i Salut, en total pujant al voltant dels 10.000 €.

Nosaltres varem votar a favor al pensar que era una manera de millorar l’actual estat d’abandó en què es troba l’antic cementeri i que també és una forma de poder-li donar ús a l’espai públic que a dia d’avui no es pot fer ús d’ell. També vam aprofitar per tornar a demanar que es complisca l’Ordenança de neteja de bancals al terme de Beniarjó, ja que prop de l’antic cementeri hi ha bancals abandonats i també varem demanar que ens reunírem per preparar un llistat amb més zones degradades al poble i classificar-les segons un ordre de prioritats per si el dia de demà tornem a fer un altre conveni amb la Diputació per a regenerar un altre espai del poble.

S’aprovà amb el vot favorable de les regidores i regidors del PP (4) i del BLOC-COMPROMÍS (2) i dos vots en contra del PSOE (2).

5.  Ratificació, si és procedent, Resolució Alcaldia sobre APROVACIÓ CONVENI PROGRAMA MENJAR A CASA 2.013-2.016.

Aquest conveni del programa Menjar a casa funciona de la següent forma: es dóna un menjar al dia, on la Conselleria es fa càrrec del 42% de la despesa, el 24% l’Ajuntament i el 34% l’Usuari del programa. Beniarjó té atorgades dues places, però no hi ha cap persona apuntada al programa. La renovació del programa no li suposa cap càrrec a l’Ajuntament, per tant ens interessa renovar el conveni.

Al nostre torn de paraula vam demanar que es continue fent un seguiment de la gent més necessitada i informar al veïnat i a qui li interesse que es puga apuntar.

S’aprovà amb el vot favorable de totes les regidores i regidors de l’Ajuntament. (PP 4, PSOE 2, BLOC-COMPROMÍS 2).

6.  Ratificació, si és procedent, Resolució Alcaldia sobre EXPEDIENT SERVEI EMCORP 2.013.

Aquest punt tracta sobre l’Emcorp 2.013, on ens donen 12.960 € per a contractar a dotze persones de Beniarjó, com a mínim durant tres mesos i que treballen a temps parcial un 21% de la jornada laboral, o siga, 5 hores setmanals o 20 mensuals.

Com no pot ser d’una altra forma, nosaltres vam votar a favor, encara que vam aprofitar per fer una crítica dels requisits que demana, on s’ofereix un treball de poca qualitat. Cal recordar també que l’any 2.012 no hi hagué aquest servei Emcorp.

S’aprovà amb el vot favorable de totes les regidores i regidors de l’Ajuntament. (PP 4, PSOE 2, BLOC-COMPROMÍS 2).

7.  INFORME INTERVENCIÓ SOBRE INFORMACIÓ TRIMESTRAL 2ON. TRIMESTRE/2.013 (ORDRE H AP/2105/2.012).

 A l’informe es contempla que no complim l’estabilitat pressupostària. A dia d’avui devem aproximadament 14.000 € però en una estimació del proper trimestre ja baixem a 6.000 €.

8.  APROVACIÓ, SI ÉS PROCEDENT, MOCIÓ GRUP BLOC-COMPROMÍS DE REBUIG AL DECRET-LLEI DE REFORMA ENERGÈTICA.

Que l’Ajuntament de Beniarjó:

Primer.- Manifeste el seu rebuig al Reial Decret-Llei 9/2013, de mesures per a l’estabilitat financera del sistema elèctric, i a l’esborrany de Reial Decret sobre autoconsum.

Segon.- Declare el seu convenciment en la necessitat de mesures d’estalvi energètic i l’aposta decidida pel foment de les energies renovables, per la qual cosa realitzarà una auditoria energètica dels edificis i instal·lacions municipals com a pas previ per a la implantació de les mesures escaients en aquell sentit.

Tercer.- Donar trasllat del present acord al Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme i als portaveus del Grups Parlamentaris al Congrés dels Diputats.

No s’aprovà amb el vot en contra de les regidores i regidors del PP (4), i amb el vot a favor dels regidors del PSOE (2) i del BLOC-COMPROMÍS (2). L’alcalde va fer ús del vot de qualitat per tombar el punt.

9.  APROVACIÓ, SI ÉS PROCEDENT, MOCIÓ GRUP BLOC-COMPROMÍS SOBRE BONIFICACIÓ IBI  A IMMOBLES ON ES DESENVOLUPEN ACTIVITATS ECONÒMIQUES D’ESPECIAL INTERÉS O UTILITAT MUNICIPAL.

Que l’Ajuntament de Beniarjó:

1) Inclourà un nou punt a l’articulat de l’ordenança fiscal reguladora de bens immobles mitjançant el qual es podrà sol·licitar una bonificació de fins al 95 per cent de la quota íntegra de l’impost a favor d’immobles en els quals es desenvolupen activitats econòmiques que siguen declarades d’especial interés o utilitat municipal per concórrer circumstancies socials, històric artístiques o de foment de treball que justifiquen aquesta declaració.

2) A l’hora de bonificar aquest impost tindrà en compte la vinculació social, cultural, històric artística o de foment del treball de l’activitat econòmica de l’immoble a bonificar i es demanarà un vincle important i social amb el municipi. Aquesta declaració d’especial interés que marca la llei  haurà de quedar degudament acreditada pels mitjans tècnics que l’ajuntament en la posterior regulació de la bonificació tinga a bé d’articular.

S’aprovà amb el vot favorable de totes les regidores i regidors de l’Ajuntament. (PP 4, PSOE 2, BLOC-COMPROMÍS 2).

10.  APROVACIÓ, SI ÉS PROCEDENT, MOCIÓ GRUP BLOC-COMPROMÍS CONTRA L’ÚS D’INCINERADORES PER A LA VALORITZACIÓ ENERGÈTICA DE RESIDUS.

PRIMER.- Que l’Ajuntament de Beniarjó es declare municipi lliure d’incineradores per a la valorització energètica de residus.

SEGON.- Que el representant de l’ajuntament en el Consorci per a la Gestió de residus, el qual gestiona el Pla Zonal de les zones X, XI i XII AG2, eleve una proposta a la Junta de Govern i a l’Assemblea del mateix, on es reclame que el Consorci no albergarà cap incineradora per a la valorització energètica de residus dintre de Pla de Valorització que preveu el Decret 81/2013, de 21 de juny, del Consell, d’aprovació definitiva del Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana (PIRCV).

TERCER.- Reclamar a la Generalitat Valenciana que elimine la incineració de qualsevol sistema de gestió de residus.

QUART.- Donar trasllat de la present moció i dels seus acords a:

– El President de la Generalitat

– La Conselleria d’Infraestructures i Medi Ambient

– El President del Consorci per a la Gestió de Residus del Pla Zonal de les zones X, XI i XII AG2

– Els representants del municipis que conformen el Consorci per a la Gestió de Residus del Pla Zonal de les zones X, XI i XII AG2

– Els portaveus dels Grups Parlamentaris en Les Corts Valencianes.

No s’aprovà amb el vot en contra de les regidores i regidors del PP (4), i amb el vot a favor dels regidors del PSOE (2) i del BLOC-COMPROMÍS (2). L’alcalde va fer ús del vot de qualitat per tombar el punt.

11.  Assumptes d’urgència.

 12.  Control i fiscalització òrgans de govern.

PRECS, PREGUNTES I MOCIONS DE CONTROL

Entre els temes que es varen tractar al plenari varen ser:

–  Neteja del Camí a Palma:

Hem pogut veure que este camí, després de la inversió feta per al seu recuperament, estava prou abandonat, i ens diuen que entre festes i les vacances del treballador municipal allò se n’ha anat, però que ho tenen en compte.

–  Recordem que del plenari del mes de juliol tenim pendents dues mocions que es van quedar damunt la mesa, la del fracking o fractura hidràulica i una altra demanant el manteniment de les subvencions a les assegurances agrícoles

–  Programació cultural a Beniarjó:

Preguntem sobre la programació cultural, ja que des de l’últim trimestre del 2.012, que varen fer alguna cosa pareguda a una programació trimestral, no havien fet cap tipus de programació. Ens contesten que trimestral res, que hi haurà alguna cosa per al 9 d’octubre, però per a l’Auditori de moment res. Recordem que va ser inaugurat el 7 de juny.

–  Ruta de neteja de la màquina agranadora:

Preguntem si la màquina agranadora té alguna ruta marcada, ja que rebem queixes que hi ha llocs per on no passa mai. Demanem que ens facen arribar una còpia del plànol on estiguen marcada la distribució.

 –  Tornem a preguntar per la no contestació a un escrit i presentació de signatures per l’antena telefònica al C/ Pas de Xàtiva de Beniarjó:

Preguntem si ja s’ha contestat a un escrit presentat per un veí del poble sobre l’antena telefònica i se’ns contesta que no ho han fet encara, que parlarien amb el Tècnic Municipal per a què els contestara el més prompte possible. Comentem que l’escrit s’havia presentat per l’estiu de l’any passat i que ens semblava que ja havia passat prou temps per a contestar-los.

 –  Demanem que es pose en marxa l’Ordenança Municipal per a què els propietaris de parcel·les agrícola les tinguen en bon estat de conservació:

Continua paralitzada l’ordenança i portem sobre el tema des de febrer. Ens diuen que quedaran amb el tècnic i tindrem una reunió.