RESUM DEL PLENARI ORDINARI CONVOCAT PER AL DIJOUS 28 DE NOVEMBRE DE 2.013 A LES 20 H:

Les regidores i regidors presents al plenari foren pel:

Partit Popular: Salvador Enguix, César R. Peiró, Mª Milagros Vicens i Carlos Domínguez.

Partit Socialista Obrer Espanyol: Juan Víctor Escrivà, Fernando Sellens.

Bloc-Compromís: Marc Estruch i Joan Josep Morant.

 

1.     APROVACIÓ, SI ÉS PROCEDENT, ACTES SESSIONS DE DATA 29 DE JULIOL I 2 D’OCTUBRE DE 2.013.

S’aprovà amb el vot favorable de totes les regidores i regidors de l’Ajuntament. (PP 4, PSOE 2, BLOC-COMPROMÍS 2).

2.     APROVACIÓ, SI ÉS PROCEDENT, RATIFICACIÓ MARC PRESSUPOSTARI 2.014-2.016.

Aquest punt tracta de ratificar un document realitzat pel Secretari-Interventor de l’Ajuntament on estan reflectides les estimacions i previsions del pressupost de l’Ajuntament durant el període 2.014-2.016. És un document que ho demana l’Estat a tots els ajuntaments.

S’aprovà amb el vot favorable de totes les regidores i regidors de l’Ajuntament. (PP 4, PSOE 2, BLOC-COMPROMÍS 2).

3.     INFORME TRIMESTRAL SOBRE EL COMPLIMENT DELS TERMINIS PREVISTOS A LA LLEI 15/2.010 DE 15 DE JULIOL.

Se’ns informa que a data de 30 de setembre hi ha 131 obligacions de pagament de 87.809 €.

4.     INFORME INTERVENCIÓ 3ER. TRIMESTRE/2.013 D’EXECUCIÓ PRESSUPOSTÀRIA (ORDRE HAP/2105/2.012).

Aquest punt se’ns fa saber del document realitzat pel Secretari-Interventor de l’Ajuntament, on la conclusió és que complim la regla de la despesa però que continuem en inestabilitat pressupostària, al tenir més despeses que ingressos anuals, al voltant de 34.000 €.

5.     APROVACIÓ INICIAL, SI ÉS PROCEDENT, EXPEDIENT MODIFICACIÓ DE CRÈDITS 13/2.013, MITJANÇANT CRÈDIT EXTRAORDINARI I SUPLEMENT CRÈDIT (EXPEDIENT 8/2.013).

Aquest expedient el que tracta és en aportar l’Ajuntament 3.750 € destinats al Pla d’Ocupació Conjunta amb la Generalitat i la Diputació i un suplement de crèdit de 1.467 € destinats als Serveis Socials de la Mancomunitat de Municipis de la Safor. En total la quantitat ascendeix a 5.217 €.

S’aprovà amb el vot favorable de totes les regidores i regidors de l’Ajuntament. (PP 4, PSOE 2, BLOC-COMPROMÍS 2).

6.     APROVACIÓ PROVISIONAL, SI ÉS PROCEDENT, MODIFICACIÓ ORDENANÇA FISCAL REGULADORA DE L’IMPOST SOBRE L’INCREMENT DE VALOR DELS TERRENYS DE NATURALESA URBANA.

Aquest punt tracta sobre la rebaixa del tipus del 27% al 15% a la plusvàlua dels immobles. Durant els cinc primers anys hi havia una rebaixa sobre el valor del sòl del 60% de la base liquidable, però ara ha acabat aquesta rebaixa, per tant, s’opta per rebaixar el tipus del 27% al 15%.

S’aprovà amb el vot favorable de totes les regidores i regidors de l’Ajuntament. (PP 4, PSOE 2, BLOC-COMPROMÍS 2).

7.     APROVACIÓ, SI ÉS PROCEDENT, CONVOCATÒRIA 34É PREMI POESIA SENYORIU D’AUSIÀS MARCH.

Es tracta d’aprovar les bases del 34é Premi de Poesia. Són les mateixes que les de l’any passat. Hi ha un membre del jurat que s’ho deixa i entra un altre al seu lloc. La data del lliurament serà el dissabte 26 d’abril de 2.014 a les 20 hores.

S’aprovà amb el vot favorable de totes les regidores i regidors de l’Ajuntament. (PP 4, PSOE 2, BLOC-COMPROMÍS 2).

8.     APROVACIÓ, SI ÉS PROCEDENT, MODIFICACIÓ TIPUS IBI URBANA, ANY 2.014.

Aquest punt parla sobre l’IBI de l’any 2.014. El que proposa el govern és abaixar el tipus al 0,52, augmentant d’aquesta forma la recaptació sobre el padró un 3,90% més respecte a l’any passat.

Tenint en compte que l’Ajuntament es va afegir al Pla d’ajust per a pagar a proveïdors, on se’ns comentava que havíem de pujar impostos per a recaptar més diners i així poder pagar els deutes, que l’any passat es va pagar el tipus a 0,55 i que la proposta inicial era de mantenir-ho al 0,53, aconseguint així una recaptació sobre el padró d’un 5,90% més que l’any anterior, el BLOC-COMPROMÍS atenent que finalment hi ha una rebaixa als tipus, va aprovar aquest punt, condicionant que si bé no per enguany per als pròxims exercicis es revise també el tipus de la rústica que és bastant més alt.

S’aprovà amb el vot favorable de totes les regidores i regidors de l’Ajuntament. (PP 4, PSOE 2, BLOC-COMPROMÍS 2).

9.     APROVACIÓ, SI ÉS PROCEDENT, MOCIÓ CONJUNTA GRUP BLOC-COMPROMÍS, GRUP PP I GRUP PSOE SOBRE ASSEGURANÇA CÍTRICS.

Que l’Ajuntament de Beniarjó:

  1. Sol·licitar que ENESA (Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient) a que valore les repercussions negatives que sobre la contractació d’assegurances de cítrics tindrà la retallada tan acusada de subvencions.
  2. Sol·licitar que es redirigesca eficientment la partida pressupostària a les assegurances agràries, per al qual s’hauran d’analitzar les modalitats d’assegurances que realment donen resposta a les necessitats dels agricultors, així com les que es contracten. No cap esgotar esforç i recursos en la contractació de modalitats d’assegurances que no responen a les necessitats dels agricultors i ramaders, doncs no només podríem trobar-nos amb un malestar general en cas de sinistre, sino que es desincentiva la contractació d’assegurances en els següents exercicis. La contractació dels mòduls 3 i P són el 98% de la contractació (46,5% i el 51,3% respectivament). Sobre estos mòduls és la reducció més gran per part d’ENESA, concretament del 40% per a les pòlisses del mòdul 3 i del 52,38% per a les pòlisses del mòdul P.
  3. Sol·licitar que es reconega positivament als agricultors i ramaders que renoven any rere anys les seus pòlisses i mostren la seua fidelitat al sistema amb resultats actuarials positius. És fonamental per al sistema evitar l’antiselecció a la que pot conduir un elevada despesa a càrrec del tomador.
  4. Sol·licitar que es torne a subvencionar la despesa de la pòlissa sense descomptar 60 euros. Este descompte penalitza l’agricultura de minifundi que es diversifica en nombrosos cultius, característica del camp valencià, doncs no s’aplica a l’agricultor una sola vegada, sino a totes les línies d’assegurança que contracta l’agricultor.
  5. Sol·licitar que el percentatge de la subvenció, al igual que ha ocorregut fins aquest pla de 2.013, s’aplique sobre les despeses de la pòlissa, inclosos els recàrrecs per sinistre.
  6. Sol·licitar que les subvencions aplicades a les assegurances complementàries siguen les mateixes que les de l’assegurança principal.
  7. Sol·licitar una aposta decidida a la Conselleria d’Agricultura. Si bé el sector reconeix i valora el pressupost destinat pel Consell a les assegurances agràries, no és menys cert que el departament autonòmic és coneixedor de que al subvencionar un percentatge del Ministeri realment està disminuint al mateix percentatge la subvenció que atorga a l’agricultor en la seua pòlissa. Per esta raó, se sol·licita que la Conselleria d’Agricultura augmente el seu percentatge de subvenció sobre la d’ENESA fins poder arribar als màxims autoritzats en la suma d’ambdues subvencions.
  8. Sol·lcitar que la Conselleria de Presidència i d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua a que recupere les subvencions addicionals a la contractació de cultius emparats per una Denominació d’Origen Protegida, Indicació Geogràfica Protegida o Comitè d’Agricultura Ecològica.
  9. Comunique el resultat de la votació de la moció a la Conselleria de Presidència i d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua, Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, als grups polítics de les Corts Valencianes i del Congrés del Diputats, Entidad Nacional de Seguros Agrarios (ENESA), a l’organització agrària AVA-ASAJA i a LA UNIÓ de Llauradors i Ramaders.

S’aprovà amb el vot favorable de totes les regidores i regidors de l’Ajuntament. (PP 4, PSOE 2, BLOC-COMPROMÍS 2).

 10.  APROVACIÓ, SI ÉS PROCEDENT, MOCIÓ CONJUNTA GRUP BLOC-COMPROMÍS, GRUP PP I GRUP PSOE SOBRE LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE.

PROPOSTA D’ACORDS:

1.- Reiterem la necessitat de generar debat social, reflexió i consciència cívica sobre distintes manifestacions de la violència de gènere, afavorint el coneixement, la difusió i la prevenció de les principals causes que la provoquen. Aquesta xacra requereix mesures específiques i especials que proporcionen a les dones elements de prevenció i protecció reals i a la societat consciència i cultura política per rebutjar tot tipus de violència i, particularment, la violència sexista. Totes aquestes mesures de lluita contra la violència de gèneres així com de prevenció de la mateixa s’han de veure potenciades i reflectides en els distints pressupostos de les Administracions Públiques.

2.- Ratifiquem el nostre compromís amb aquesta lluita i amb la memòria de cadascuna de les víctimes, sent conscients de que sempre podrem i haurem de fer més fins que acabem amb aquesta xacra.

3.- Traslladar el present acord als Grups Parlamentaris de les Corts Valencianes.

S’aprovà amb el vot favorable de totes les regidores i regidors de l’Ajuntament. (PP 4, PSOE 2, BLOC-COMPROMÍS 2).

11.  APROVACIÓ, SI ÉS PROCEDENT, PROPOSTA D’ACORD CONJUNT SOBRE ADHESIÓ A LA MOCIÓ DE LA DIPUTACIÓ PROVINCIAL PER UN TERRITORI LLIURE DE FRACTURACIÓ HIDRÀULICA FRÀCKING.

PROPOSICIÓ

1. Sol•licitar als Corts i el Govern Valencià que declaren la Comunitat Valenciana “Territori Lliure de Fracturació Hidràulica (Fracking)” i no permetre que s’utilitze aquesta tècnica en tot el seu territori.

2. Instar al Govern de l’Estat i al Consell a denegar la concessió de permisos de recerca i explotació d’hidrocarburs per mitjà de la tècnica coneguda com fracturació hidràulica, i a suspendre els permisos en vigor, així com a elaborar una norma que prohibisca aquesta tècnica.

3. Adonar d’aquests acords a:

– Govern estatal (Ministeris d’Indústria, Energia i Turisme i d’Agricultura, Alimentació i Medi ambient).

– Consell i Govern de la Generalitat Valenciana.

– Grups Parlamentaris de les Corts

– Diputacions Provincials de València i Alacant

– Federació Espanyola de Municipis i Províncies.

– Municipis de la Província de València

– Associacions de defensa i protecció del medi ambient de la província de València.”

Atés que este Ajuntament comparteix totalment els fonaments assenyalats en la moció transcrita.

Es proposa al Plenari de la Corporació el següent Acord:

Primer i únic.- Adherir-se a la moció aprovada pel Ple de la Corporació Provincial sobre instar al Govern de la Generalitat a declarar la Comunitat Valenciana “territori lliure de fracturació hidràulica (fracking)” i no permete que s’utilitze aquesta tècnica en el seu territori.»

S’aprovà amb el vot favorable de totes les regidores i regidors de l’Ajuntament. (PP 4, PSOE 2, BLOC-COMPROMÍS 2).

 12.  APROVACIÓ, SI ÉS PROCEDENT, MOCIÓ DEL GRUP BLOC-COMPROMÍS I GRUP PSOE SOBRE EL TANCAMENT DE LA RÀDIO TELEVISIÓ VALENCIANA.

ACORDS

PRIMER.- Manifestar el rebuig absolut i demanar que es revoque amb caràcter immediat la decisió del Govern de la Generalitat de tancar la Ràdio Televisió Pública Valenciana.

SEGON.- Instar al Consell a establir mesures de diàleg, juntament amb la resta de forces polítiques de les Corts Valencianes, el Consell d’Administració de RTVV i representants dels treballadors, per a cercar alternatives de viabilitat per al manteniment d’una ràdio i televisió pública valenciana, propera, plural i imparcial com a servei públic fonamental per a al defensa i l’ús de la nostra llengua, el coneixement de la realitat territorial, cultural i de cohesió social.

TERCER.- Donar ple suport als treballadors i les treballadores de RTVV.

QUART.- Exigir responsabilitats polítiques i judicials pel greu perjudici que s’ha produït com a conseqüència del malbaratament dels diners públics de tots els valencians i les valencianes.

CINQUÉ.- Remetre la present moció i els seus acords a:

  • President de la Generalitat
  • Portaveus dels grups parlamentaris en Les Corts valencianes
  • Comitè d’Empresa de RTVV

 No s’aprovà amb el vot en contra de les regidores i regidors del PP (4), i amb el vot a favor dels regidors del PSOE (2) i del BLOC-COMPROMÍS (2). L’alcalde va fer ús del vot de qualitat per tombar el punt.

 13.  APROVACIÓ, SI ÉS PROCEDENT, MOCIÓ GRUP BLOC-COMPROMÍS SOBRE MOBILITAT I TRANSPORT PÚBLIC.

PROPOSTA D’ACORDS:

 1.- L’Ajuntament de Beniarjó demana la Conselleria d’Infrastructures, Territori i Medi Ambient que millore la freqüència de pas dels autobusos públics per Beniarjó, per tal de garantir “ la mobilitat de les persones com a element essencial de la seua qualitat de vida i de les seues possibilitats de progrés en relació amb el desenvolupament de les seues oportunitats d’accés al treball, a la formació, als servicis i a l’oci”, d’acord amb el que disposa la LLEI 6/2011, d’1 d’abril , de la Generalitat, de Mobilitat de la Comunitat Valenciana.

2.- L’Ajuntament de Beniarjó insta la Conselleria d’Infrastructures, Territori i Medi Ambient i a la Mancomunitat de Municipis de la Safor a continuar i intensificar els treballs de col·laboració i de coordinació que venen desenvolupant en matèria de mobilitat durant els últims 2 anys ambdues institucions, per tal de facilitar la participació dels ajuntaments de la comarca en la elaboració i posada en marxa d’un veritable Pla de Mobilitat Comarcal d’acord amb el disposat al l’article 11 de la LLEI 6/2011 de la Generalitat Valenciana.

3.- L’Ajuntament de Beniarjó enviarà el present acord a la Conselleria d’Infrastructures, Territori i Medi Ambient i a la Mancomunitat de Municipis de la Safor.

S’aprovà amb el vot favorable de totes les regidores i regidors de l’Ajuntament. (PP 4, PSOE 2, BLOC-COMPROMÍS 2).

 14.  APROVACIÓ, SI ÉS PROCEDENT, MOCIÓ GRUP SOCIALISTA PER COMMEMORAR 30 ANYS DE LA LLEI D’ÚS I ENSENYAMENT DEL VALENCIÀ.

L’alcalde comentà la possibilitat de deixar la moció damunt la mesa i esperar a que la Diputació redacte una moció conjunta amb totes les forces polítiques i aprovar nosaltres aquesta moció. S’acceptà per part del PSOE.

 15.  Assumptes d’urgència.

 En aquest punt vam presentar una moció de recolzament al tren Gandia-Dénia:

PROPOSTA D’ACORD:

 L’Ajuntament de Beniarjó:

Primer.- Expressa el seu suport a l’esmena que preveu 30 milions d’euros per al Tren de la Costa “Tram Gandia-Dénia”.

Segon.- S’adrece al Ministeri d’Hisenda i als portaveus del grups parlamentaris del Senat per demanar-los l’aprovació d’aquesta, abans del seu debat al Senat.

Tercer.- Traslladar este acord als portaveus del grups parlamentaris del Senat, Ministeri d’Hisenda del Govern d’Espanya i als portaveus del Grups Parlamentaris del Congrés dels Diputats.

L’alcalde comentà la possibilitat de deixar la moció damunt la mesa per poder estudiar-la millor i fer una sèrie de consultes. Nosaltres li vam comentar que la moció corria pressa degut a que els Pressupostos Generals de l’Estat s’han de debatre prompte al Senat de Madrid per a votar-se. L’alcalde es comprometé a estudiar-la i fer un plenari extraordinari per votar aquesta moció aquesta mateixa setmana.

 16.  Control i fiscalització òrgans de govern.

PRECS, PREGUNTES I MOCIONS DE CONTROL

Entre els temes que es varen tractar al plenari varen ser:

–       Neteja del Camí a Palma:

Tornem a recordar que el Camí té falta de netejar d’algunes plantes i brosses que han eixit. Repetim que hi ha un travesser de la tanca de protecció que està trencat i s’ha de canviar.

–       Programació cultural a Beniarjó:

Preguntem si hi ha prevista alguna actuació més a l’Auditori Municipal. Se’ns informa que per al dia 22 de desembre hi ha prevista una actuació i que el festival de l’escola el faran també a l’Auditori. Demanem que se li ha de donar ús a la instal·lació. També afegim que s’ha de redactar un reglament per explicar els usos de l’Auditori i en quina forma pot fer-se ús d’ell.

–       Ruta de neteja de la màquina agranadora:

Tornem a preguntar per la ruta que realitza l’operari de la màquina agranadora. Se’ns informa que ja la tenen i que se’ns farà arribar una còpia.

–       Tornem a preguntar per la no contestació a un escrit i presentació de signatures per l’antena telefònica al C/ Pas de Xàtiva de Beniarjó:

Preguntem si ja s’ha contestat a un escrit presentat per un veí del poble sobre l’antena telefònica i se’ns contesta que ja se’ls ha contestat. Recordar que per a contestar-li han tardar vora un any i dos mesos.

 –       Demanem que pose en marxa l’Ordenança Municipal per a què els propietaris de parcel·les agrícola les tinguen en bon estat de conservació:

Preguntem a l’Alcalde en quina situació es troba la posada en marxa de l’Ordenança. L’alcalde ens diu que quedarà un dia amb el tècnic agrícola per començar a posar-la ja en marxa i així aconseguir que els propietaris de les parcel·les agrícoles les tinguen en el millor estat de conservació possible.

–       De la informació que rebem amb les coses que no veuen bé els veïns de Beniarjó:

Comentem que al C/ Falconer Reial es troba una caixa de registre i distribuïdor de l’empresa Telefónica trencada per la part de baixa.

Comentem que al Parc del Sisé centenari (enfront del supermercat) es troben els travessers dels tobogans trencats, que ho arreglen.