RESUM DEL PLENARI EXTRAORDINARI CONVOCAT PER AL DILLUNS 3 DE MARÇ DE 2.014 A LES 20 H:

Les regidores i regidors presents al plenari foren pel:

Partit Popular: Salvador M. Enguix, César R. Peiró, Mª Milagros Vicens, Carlos Domínguez, Mª Amparo Giménez.

Partit Socialista Obrer Espanyol: Víctor Escrivà i Fernando Sellens.

Bloc-Compromís: Marc Estruch i Joan Josep Morant.

1.  APROVACIÓ INICIAL, SI ÉS PROCEDENT, EXPEDIENT PRESSUPOST EXERCICI 2.014.

Aquest punt tracta si s’aprova o no el pressupost realitzat pel govern del Partit Popular per a l’any 2.014. Aquest pressupost ascendeix a la quantitat aproximada de 1.166.000 €.

El Bloc-Compromís va votar en contra del pressupost al trobar-nos-el ja fet, sense haver-nos fet cap tipus de consulta ni opinió. Per a començar, som contraris a la forma que hi ha actualment de retribucions que tenen només els regidors del Partit Popular, només hi ha destinats 2.500 € a la partida d’Agricultura, quan Beniarjó té un terme municipal amb molts camps dedicats a l’agricultura, a la partida d’activitats culturals hi ha una pujada de 19.000 € a 25.000 €, però sense saber a quina programació cultural anirà destinada, el Bloc-Compromís pensem que no llueixen aquestes activitats, després tenim el cas de la Biblioteca, des del nostre punt de vista pensem que s’han d’invertir més diners, per a comprar més llibres actuals i millorar les activitats que es realitzen des de la mateixa. Després ens hem adonat que hi ha destinats la mateixa quantitat que l’any passat, 2.500 €, per a desinfectar i desratització del clavegueram municipal, quan aquest estiu han hagut zones del poble on els entrava les paneroles per dins de casa. També ens trobem la partida d’atencions protocol·làries i representatives amb un increment del 16,67% respecte a la de l’any passat i per a rematar-ho, tenim la partida Atencions benèfiques, que només amb el nom ja dóna entendre la mentalitat que té el govern, en la situació general de crisi i sense treball, atencions benèfiques…

En canvi, al pressupost actual hi ha coses que sí estem d’acord i ens felicitem que se’ns faça cas, com és la partida destinada a millorar la megafonia del poble que puja a 6.000 € i una partida destinada a equipament del Llar dels Joves que puja a 5.500 €.

S’aprova amb el vot favorable de les regidores i regidors del PP (PP 5) i amb els vots en contra del PSOE i del BLOC-COMPROMÍS. (PSOE 2 i del BLOC-COMPROMÍS 2).

2.  APROVACIÓ, SI ÉS PROCEDENT, RATIFICACIÓ MODIFICACIÓ PUNTUAL DELS ESTATUTS DEL CONSORCI PER AL SERVEI DE PREVENCIÓ D’EXTINCIÓ D’INCENDIS I DE SALVAMENT DE LA PROVÍNCIA DE VALÈNCIA.

Es tracta d’aprovar cada Ajuntament la modificació dels Estatuts del Consorci ja aprovada anteriorment per tots els partits polítics a la Diputació de València. La principal modificació és que la Generalitat Valenciana es compromet a pagar una quantitat fixa anual de 9.911.000 € + IPC. El municipis petits com Beniarjó han de pagar el 20% de les despeses del pressupost de Consorci, ara bé, la Diputació fins ara s’ha fet càrrec d’aquest 20% dels pobles petits.

Abans d’un any, s’haurà de tornar a modificar per la nova Llei de Sostenibilitat i Reforma Local.

S’aprovà amb el vot favorable de totes les regidores i regidors de l’Ajuntament (PP 5, PSOE 2, BLOC-COMPROMÍS 2).

3.  APROVACIÓ, SI ÉS PROCEDENT, ATORGAMENT AJUDA ECONÒMICA ASSOCIACIÓ JOAN DE MONTCADA, CURS ESCOLAR 2.013/2.014.

L’Associació Joan de Montcada ens demana una ajuda per al curs 2.013/2.014 de 30.000 € per a quadrar el pressupost de l’Escoleta. També ens comenten que arrosseguen un deute d’altres anys d’11.800 €. La idea del govern és atorgar-los 35.000 €.

El Bloc-Compromís sempre ha sigut partidari de la municipalització de l’Escoleta, o siga, que la gestió de la mateixa siga per part de l’Ajuntament, aconseguint d’aquesta forma que els pares estiguen tranquils i lliberar-los d’aquesta responsabilitat que tenen actualment. El Partit Popular s’excusa en la nova Llei de Sostenibilitat i Reforma Local en no acceptar aquesta municipalització, comentant que amb aquesta nova Llei es faria càrrec la Generalitat i mentrestant, prefereixen esperar un temps. El Bloc-Compromís és partidari de la seua municipalització ja, perquè creiem que el desenvolupament d’aquesta nova Llei va per a llarg.

S’aprovà amb el vot favorable de totes les regidores i regidors de l’Ajuntament (PP 5, PSOE 2, BLOC-COMPROMÍS 2).

4.  APROVACIÓ, SI ÉS PROCEDENT, RENOVACIÓ CONVENI MARC SIGNAT ENTRE LA GENERALITAT VALENCIANA, MITJANÇANT LA CONSELLERIA D’INFRAESTRUCTURES, TERRITORI I MEDI AMBIENT, I L’ENTITAT ECOEMBALAJES ESPAÑA SA, DE DATA 10 DE DESEMBRE DE 2.013.

Es tracta de la renovació del conveni marc que es produeix cada quatre anys. És el que solen tenir la majoria dels pobles petits de la contornada, deleguen l’arreplega del contenidor blau (paper i cartró) i del contenidor groc (envasos, plàstics i llaunes) a l’empresa Joaquín Lerma i aquesta gestiona el reciclatge que s’arreplega als contenidors.

El Bloc-Compromís va llegir per manifestar la seua abstenció el següent escrit:

L’entitat Ecoembes ara fa vora 15 anys de la seua existència. El Bloc-Compromís compartim la Directiva Europea de Residus i demanem la seua aplicació estricta. Som contraris a la gestió que realitza Ecoembes. Hi ha anàlisis on es demostra que Espanya recicla quantitats inferiors a les declarades a Europa, doncs es considera el reciclatge brut enlloc del reciclatge una vegada ja net.

Animem als consumidors a que reciclen pels seus avantatges per al medi ambient i per als municipis. Ecoembes declara que a Espanya es recicla el 66% dels envasos, en canvi, Greenpeace diu que es queda al 25% i l’objectiu de la Unió Europea és el 55% dels envasos. El Bloc-Compromís demana a l’Ajuntament que continue amb campanyes de conscienciació per al veïnat per millorar el reciclatge. Pensem que deuríem fixar-nos en països com Alemanya o Bèlgica que són els països on millor i més es recicla. També pensem que hi ha altres sistemes per ajudar el reciclatge, com l’arreplega porta a porta o el sistema de dipòsit i tornada d’envasos.

El Bloc-Compromís aposta per les tres R, reducció de residus generats, reutilització d’envasos i per últim augmentant el percentatge de reciclatge, complint així la jerarquia europea de gestió de residus.

S’aprovà amb el vot favorable de totes les regidores i regidors del PP i del PSOE (PP 5, PSOE 2) i amb l’abstenció del BLOC-COMPROMÍS (BLOC-COMPROMÍS 2).

5.  APROVACIÓ, SI ÉS PROCEDENT, COMPROMÍS MUNICIPAL RELATIU AL CONDICIONAMENT DE LES NECESSITATS HÍDRIQUES DEL PLA GENERAL.

Es tracta de traslladar a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer el compromís del plenari de Beniarjó d’aportar l’aigua necessària a les futures zones que es desenvolupen a Beniarjó segons el Pla General pendent d’aprovar.

S’aprovà amb el vot favorable de totes les regidores i regidors de l’Ajuntament (PP 5, PSOE 2, BLOC-COMPROMÍS 2).