El passat mes de juny, el govern municipal del PP, ens presentà el plec de condicions per a continuar amb la gestió privada de l’aigua potable del nostre poble, que ara està en mans d’EGEVASA.

El Grup Municipal del BLOC – Compromís veiem que és el moment de recuperar la gestió pública i directa d’aquest servei.

PER QUÈ VOLEM UNA GESTIÓ PÚBLICA?

1.- Perquè l’aigua és un bé comú.

L’accés a l’aigua ha estat sempre un dret a Beniarjó. Un servei bàsic i públic, condició fonamental per assolir la dignitat del nostre poble. Per tant, la seua gestió ha d’estar fora dels vaivens del mercat i de mans privades amb interessos comercials.

Les persones no podem viure sense aigua. Hi ha un consum mínim que ha de ser garantit a tota la gent del poble, i aquest accés no pot estar condicionat per la capacitat de pagament de cada persona, ni sotmés als interessos i l’ànim de lucre dels operadors privats, els quals, una vegada obtenen la concessió, gestionen l’aigua amb exclusivitat, sense competidors i per un llarg període de temps.

2.- Perquè som usuaris i no clients.

Nosaltres, les veïnes i veïns de Beniarjó, no hem de ser clients  i clientes individuals que alimentem un negoci privat, sinó usuaris i usuàries de dret d’un servei públic i bàsic del qual gaudim totes i tots.

El sector privat, en la gestió de l’aigua, posa per davant els seus interessos particulars i no els nostres interessos com a ciutadans i ciutadanes. En aquest context, el dret a l’abastament  d’aigua, no es dóna per ser ciutadans i ciutadanes, sinó com a clients i clientes que comprem l’aigua com si fóra mercaderia, és a dir, s’utilitza un servei públic per obtenir beneficis. L’aigua no és pot convertir en un negoci.

3.- Perquè no volem un increment de tarifes.

Volem serveis públics gestionats públicament, on l’objectiu no siga generar beneficis, sinó millorar el servei.

Des que s’ha privatitzat la gestió de l’aigua a Beniarjó, s’ha produït un augment de les tarifes, i si no s’ha produït un deteriorament del servei, és perquè som nosaltres i no EGEVASA, els que estem pagant la renovació de la xarxa d’aigua potable a Beniarjó.

El Tribunal de Comptes de l’estat espanyol, en el seu informe de fiscalització del sector públic local de 2011, conclou que la gestió pública directa dels serveis bàsics com l’aigua, ens costa molt menys que si es privatitza. Pot servir d’exemple que la privatització de l’aigua a Anglaterra, realitzada per Margaret Thatcher, significà una apujada del 95% del rebut en 9 anys.

És per tot això que el Bloc – Compromís per Beniarjó, hem presentat una proposta al plenari de l’ajuntament, en la que demanem que s’aprove la creació d’una comissió de treball tècnica i política que realitze un projecte per la re-municipalització del proveïment d’aigua potable a tot el terme municipal, per poder gestionar directament aquest servei.

Perquè volem que l’aigua del nostre poble siga un bé de totes i tots.

Perquè els veïns i veïnes del nostre poble som usuaris i usuàries, i no clients o clientes de serveis bàsics com l’aigua potable.

Perquè no volem que continuen apujant-nos el rebut de l’aigua. Una gestió pública i directa significa un estalvi en el rebut.

Perquè la gestió pública ens garanteix el dret a l’accés a la informació i a la participació, imprescindible per a una gestió eficient, transparent i que ens dóna garanties als usuaris i usuàries. L’empresa privada pot utilitzar, com a pretext, el secret professional per evitar informar-nos respecte de la seua gestió del servei de l’aigua, resultant així una gestió opaca i sense garanties.

Al plenari del dia 27 de novembre, quan es va debatre la nostra proposta (la recuperació de la gestió pública de l’aigua), vàrem exposar que estem davant d’un tema seriós i molt important per al poble. S’està parlant de concessions per a més de 20 anys, que ens compromet a nosaltres i les futures generacions, ja que si volguérem recuperar-la, caldria pagar una indemnització molt alta a l’empresa privada.

La contestació per part de l’alcalde ha sigut optar per privatitzar l’aigua, sense explicar ni defendre en cap moment els avantatges (si és que els té) de la seua opció de privatització.

Ni tan sols va voler entrar a valorar la nostra proposta a favor de la gestió pública de l’aigua, i el PP fent ús de la seua majoria absoluta, la va rebutjar amb el seu vot en contra.

Quins són els motius que oculta? Per què tant d’interés, a sis mesos de les eleccions, per deixar la nostra aigua en mans d’una empresa privada més de 20 anys?

Amb la seua actitud ens demostra una vegada més que segueix les directrius del Partido Popular, encara que siga en contra dels interessos del nostre poble.

Nosaltres, des de la nostra responsabilitat com a Grup Municipal del Bloc – Compromís a l’ajuntament de Beniarjó, volem informar-vos, per a que pugueu decidir sobre aquest tema. A tal fi et convoquem a una reunió informativa:

L’11 de desembre a les 19:30 h. al local de l’Agrupació Musical Ausiàs March de Beniarjó.

T’esperem. Què ningú decidisca per tu!