RESUM DEL PLENARI ORDINARI CONVOCAT PER AL DIJOUS 27 DE NOVEMBRE DE 2.014 A LES 20 H:

Les regidores i regidors presents al plenari foren pel:

Partit Popular: Salvador M. Enguix, César R. Peiró, Mª Milagros Vicens, Carlos Domínguez. (*)

(*) Informar-vos que comptant aquest plenari, al llarg del que portem d’any 2.014, ha faltat algú/na del Partit Popular en set ocasions als plenaris, tot i ser els únics que cobren un sou de l’Ajuntament.

Partit Socialista Obrer Espanyol: Juan Víctor Escrivà, Fernando Sellens.

Bloc-Compromís: Marc Estruch i Joan Josep Morant.

 1.  APROVACIÓ, SI ÉS PROCEDENT, ESBORRANY ACTA SESSIÓ DE DATA 2 D’OCTUBRE DE 2.014.

S’aprovà amb el vot favorable de totes les regidores i regidors de l’Ajuntament. (PP 4, PSOE 2, BLOC-COMPROMÍS 2).

 2.  INFORME INTERVENCIÓ D’EXECUCIÓ PRESSUPOSTÀRIA 3 TR./2.014.

En aquest informe apareix que complim l’estabilitat del pressupost amb aproximadament 150.436,58 € i que també estem complint l’objectiu de la regla de la despesa.

3.  INFORME INTERVENCIÓ 3 TR./2.014 SOBRE COMPLIMENT TERMINI LLEI 15/2.010.

En aquest informe apareix que l’Ajuntament de Beniarjó té tres obligacions fora del termini de pagament, que ascendeixen aproximadament a 366 €.

4.  INFORME INTERVENCIÓ SOBRE SEGUIMENT PLA D’AJUST, 2 I 3 TR./2.014.

En aquest informe apareix que al segon trimestre, el deute comercial de l’Ajuntament apuja a 49.107,68 € i que al tercer trimestre apuja a 62.109,59 €.

5.  APROVACIÓ RENOVACIÓ ADHESIÓ CONVENI MARC ENTRE GENERALITAT I L’ENTITAT ECOVIDRIO.

En aquest punt es tracta de renovar o no l’adhesió al conveni marc entre la Generalitat Valenciana i l’entitat Ecovidrio que s’encarrega d’arreplegar els recipients de vidre que es llancen al contenidor verd de reciclatge. A Beniarjó, el govern opta per l’opció de cedir la gestió de l’arreplega, és a dir, l’empresa s’encarrega de col·locar els contenidors i a canvi, es queda amb el material que es diposita al contenidor verd.

El Bloc-Compromís votà l’abstenció perque som contraris amb la política en tema de residus sòlids que porta la Generalitat Valenciana. Nosaltres compartim la Directiva Europea de residus i demanem la seua aplicació estricta. Hi ha dades de grups ecologistes que demostren que Ecovidrio no recicla les quantitats mínimes que deuria i, a més, pensem que deuria de millorar-se amb altres sistemes com el de retorn de l’envàs, que seria una millora per a la persona que fa el retorn. El Bloc-Compromís som partidaris de l’aplicació de les tres R: reducció dels residus generats, reutilització i per últim, augment dels percentatges de reciclatge. Aprofitàrem per demanar que s’ha de fomentar més el reciclatge amb campanyes per conscienciar a la gent a que recicle.

S’aprovà amb el vot favorable de les regidores i regidors del PP i del PSOE (PP 4, PSOE 2) i amb l’abstenció del BLOC-COMPROMIS (BLOC-COMPROMÍS 2).

6.  APROVACIÓ, SI ÉS PROCEDENT, MOCIÓ DEL GRUP MUNICIPAL SOCIALISTA SOBRE MODIFICACIÓ DEL MODEL DE BEQUES.

ACORDS

 PRIMER.- Modificar la normativa reguladora de les beques per a recuperar íntegrament la seua naturalesa de dret i establir criteris clars, objectius i ponderables en la seua concessió de tal manera que el sol·licitant puga conéixer per endavant els criteris pels quals se li atorguen i la quantia que percebrà si li és concedida.

SEGON.- Restituir els requisits acadèmics vigents per al curs 2011-2012, fixant com a quanties base per a les components de compensació i per mobilitat les d’aquest mateix curs.

TERCER.- Actualitzar els llindars de renda i patrimoni segons la variació del IPC des de 2011.

QUART.- Adoptar les mesures necessàries per a renunciar a exigir els reintegraments previstos en l’article 41.b) de la Resolució del 13 d’agost de 2013 als estudiants que van complir tots els requisits exigits per a obtindre la seua beca en el moment de la seua concessió.

CINQUÉ.- Establir un període màxim de 3 mesos per a la resolució dels expedients de sol·licitud de beca.

SISÉ.- Afegir una modalitat de convocatòria que incloga el pagament de la matrícula als llicenciats i graduats en situació de desocupació que realitzen estudis de postgrau en universitats públiques a fi de millorar la seua qualificació.

SETÉ.- Convocar amb caràcter d’urgència l’Observatori de Beques creat a través del Reial Decret 1220/2010, d’1 d’octubre.

VUITÉ.- Adoptar les mesures necessàries per a reduir l’import dels preus de les matrícules universitàries, suprimint les restriccions a la capacitat de la Conferència General de Política Universitària d’establir els límits dels preus públics de matrícula introduïdes pel Reial Decret Llei 14/2012, de 20 d’abril, de mesures urgents de racionalització del gasto públic en l’àmbit educatiu.

No s’aprovà amb el vot en contra de les regidores i regidors del PP (4) i amb el vot a favor del PSOE (2) i del BLOC-COMPROMÍS (2). L’alcalde va fer ús del vot de qualitat per a negar el punt.

7.  APROVACIÓ, SI ÉS PROCEDENT, MOCIÓ DEL GRUP MUNICIPAL SOCIALISTA SOBRE REBUIG A LA MODIFICACIÓ DE LA LOREG QUE PROPOSA EL PP PER TRIAR DIRECTAMENT ALS ALCALDES I ALCALDESSES.

ACORDS

 PRIMER.- Rebutjar la modificació de la LOREG que proposa el PP per a triar directament els alcaldes i alcaldesses.

El Bloc-Compromís va afegir que sí que estàvem d’acord en modificar la Llei actual, però ampliant la seua modificació i fent-la més democràtica, eliminant l’actual barrera electoral del 5%, substituint el mètode d’Hont d’assignació de regidors pel mètode Hare, que és molt més proporcional i no reforça tant les majories i establint un sistema de llistes obertes.

No s’aprovà amb el vot en contra de les regidores i regidors del PP (4) i amb el vot a favor del PSOE (2) i l’abstenció del BLOC-COMPROMÍS (2).

8.  APROVACIÓ, SI ÉS PROCEDENT, MOCIÓ CONJUNTA DEL GRUP MUNICIPAL SOCIALISTA I EL GRUP BLOC-COMPROMÍS SOBRE INSTAR AL GOVERN ESPANYOL A CANVIAR LA SEUA POLÍTICA DE REDUCCIÓ DE L’OCUPACIÓ PÚBLICA.

ACORDS

 1r.- Instar al Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques perquè procedisca a modificar la política de restricció a l’ocupació pública estable i de qualitat que els serveis a la ciutadania demana.

2n.- Donar trasllat del contingut de l’acord a la FVMP.

S’aprovà amb el vot favorable de totes les regidores i regidors de l’Ajuntament. (PP 4, PSOE 2, BLOC-COMPROMÍS 2).

9.  APROVACIÓ, SI ÉS PROCEDENT, MOCIÓ CONJUNTA DEL GRUP MUNICIPAL SOCIALISTA I EL GRUP BLOC-COMPROMÍS SOBRE EL VETO RUS PER ALS PRODUCTES ALIMENTARIS, AGRÍCOLES I RAMADERS PROCEDENTS DE LA UNIÓ EUROPEA.

ACORDS

 PRIMER.- l’Ajuntament de Beniarjó insta el Consell a posar-se en contacte amb la Presidència del Govern de l’Estat per tal de que realitze les accions oportunes davant la Unió Europea per tal de millorar les ajudes econòmiques destinades a pal·liar els efectes del veto rus a les importacions europees en relació al productes agraris valencians i en especial per als cultius com els cítrics, el caqui o la mangrana.

SEGON.- l’Ajuntament de Beniarjó insta el Consell per tal de que sol·licite del Govern de l’Estat establir la preferència europea en l’adquisició de dels productes agraris davant l’actitud de països tercers, que tenen acord preferencial amb la Unió Europea, i que col·laboraran amb Rússia.

TERCER.- L’Ajuntament de Beniarjó insta el Consell per a que duga a terme les accions oportunes per tal de que el Govern de l’Estat procedisca a exigir a la Unió Europea la revisió del compliment de les clàusules de respecte dels drets humans que consten en els tractats de tercers països, deixant sense efecte aquests tractats en el cas de certificar-se el seu incompliment.

QUART:- L’Ajuntament de Beniarjó insta el Consell  a que demane al Govern de l’Estat que presente les propostes oportunes davant la Unió Europea per intensificar i reordenar les polítiques destinades a la busca i obertura de nous mercats així com a la conservació dels mercats actuals, i que el mateix Consell desenvolupe polítiques i propostes destinades a la mateixa fi per pal·liar les conseqüències que es deriven de la impossibilitat d’accedir al mercat rus.

CINQUÉ.- L’Ajuntament de Beniarjó insta el Consell a crear una mesa de seguiment del conflicte derivat del veto rus a les importacions de productes de la Unió Europea en la que estiga representat el Consell, les organitzacions professionals agràries i els grups polítics de Les Corts.

SISÉ.- El Consell donarà compte de les gestions realitzades a Les Corts Valencianes en compliment d’aquests acords en el termini màxim de trenta dies a partir de la seua aprovació.

L’alcalde en la seua intervenció, ens diu que el que es demana a la moció ja està fent-se i per tant, no creu oportú aprovar la moció tal com està redactada i proposa canviar-la per una de suport a les gestions que estan realitzant-se. Nosaltres constatem al plenari, que tal volta alguna cosa de les sol·licitades estan ja en marxa, però no sabem res dels punts 2n, 3r, 5é i 6é, per tant eixos punts volem mantenir-los.

No s’aprovà amb el vot en contra de les regidores i regidors del PP (4) i amb el vot a favor del PSOE (2) i del BLOC-COMPROMÍS (2). L’alcalde va fer ús del vot de qualitat per a negar el punt.

10.  APROVACIÓ, SI ÉS PROCEDENT, MOCIÓ DEL GRUP MUNICIPAL BLOC-COMPROMÍS SOBRE INICI CURS ESCOLAR.

ACORDS

 PRIMER.- L’Ajuntament de Beniarjó insta a la Conselleria d’Educació a resoldre la problemàtica de les infraestructures educatives pendents als centres Educatius del nostre poble.

SEGON.- L’Ajuntament de Beniarjó insta, igualment a la Conselleria d’Educació a respondre dels deutes que té amb els Centres educatius del Municipi.

TERCER.- L’Ajuntament de Beniarjó insta a la Conselleria a resoldre tota la problemàtica derivada de la improvisació en l’aplicació la LOMQE, a tota la comunitat educativa.

QUART.- L’Ajuntament de Beniarjó demana a la Conselleria que augmente la dotació en beques de menjador, transport escolar i adquisició de llibres per cobrir les necessitats de la població escolar.

CINQUÉ.- L’Ajuntament de Beniarjó demana a la Conselleria rectificació de les instruccions d’inici de curs publicades ja al DOCV, ampliant clarament la participació del professorat i les AMPA en les decisions de funcionament dels centres educatius, com ara votació Programació General Anual o aportacions al Projecte Educatiu del Centre, així com els horaris dels centres.

No s’aprovà amb el vot en contra de les regidores i regidors del PP (4) i amb el vot a favor del PSOE (2) i del BLOC-COMPROMÍS (2). L’alcalde va fer ús del vot de qualitat per a negar el punt.

11.  APROVACIÓ, SI ÉS PROCEDENT, MOCIÓ DEL GRUP MUNICIPAL BLOC-COMPROMÍS PER LA MUNICIPALITZACIÓ DELS SERVEI D’AIGUA POTABLE.

ACORDS

 Aprove la creació d’una comissió de treball tècnica i política que realitze un projecte per la re-municipalització del proveïment d’aigua potable a tot el terme municipal, per poder gestionar directament aquest servei.

Amb la presentació d’aquesta moció el que volíem és que posaren damunt la taula la possibilitat de recuperar la gestió pública del subministrament de l’aigua potable de Beniarjó, perquè la voluntat de l’alcalde és la de privatitzar el servei de l’aigua durant 25 anys. Des del Bloc-Compromís creiem que no és moment de renovar la gestió a falta de sis mesos per a les properes eleccions municipals i durant més de vint anys, per això volíem que es creara aquesta comissió i que es poguera comparar quina opció és millor per a Beniarjó.

No s’aprovà amb el vot en contra de les regidores i regidors del PP (4) i amb el vot a favor del PSOE (2) i del BLOC-COMPROMÍS (2). L’alcalde va fer ús del vot de qualitat per a negar el punt.

12.  APROVACIÓ, SI ÉS PROCEDENT, MOCIÓ DEL GRUP MUNICIPAL BLOC-COMPROMÍS SOBRE APARCAMENT HOSPITAL COMARCAL.

ACORDS

 Que l’Ajuntament de Beniarjó:

1.- Demane a la Conselleria de Sanitat, que permeta l’aparcament lliure tant als usuaris com als treballadors del nou centre hospitalari en els espais habilitats a l’efecte.

2.- Envie esta proposta d’acord a la Conselleria de Sanitat.

L’alcalde digué que el tema pareix que està ja resolt i que no costarà diners als usuaris. Preguntem si és cert que s’ha demanat la col·laboració dels municipis de la comarca per al manteniment de l’aparcament i ens contesta que a ell no li ha arribat cap petició al respecte. Nosaltres preguntem quina és la idea en cas d’arribar esta sol·licitud i ens va contestar que, ni els veïns ni l’ajuntament deuen pagar ni “un duro”, cosa que ens deixa més tranquils, ja que esta és la postura que nosaltres defenem.

Respecte a la moció ens diu que ell no podia votar a favor de la moció presentada pel Bloc-Compromís encara que estiguera d’acord amb el que es demanava a la mateixa, és per això que demanà que férem una moció conjunta les tres forces polítiques amb la mateixa proposta d’acords de la nostra moció inicial.

S’aprovà amb el vot favorable de totes les regidores i regidors de l’Ajuntament. (PP 4, PSOE 2, BLOC-COMPROMÍS 2).

13.  ASSUMPTES D’URGÈNCIA.

14.  CONTROL I FISCALITZACIÓ ÒRGANS DE GOVERN.

PRECS, PREGUNTES I MOCIONS DE CONTROL

Entre els temes que es varen tractar al plenari varen ser:

  • Preguntem pels taulellets que s’han trobat després de l’enderrocament dels nínxols del cementeri vell: preguntem a l’alcalde si els taulellets seran guardats o no com a record del cementeri vell del poble. Ens contesta que sí.
  • Preguntem per la moció aprovada per unanimitat a l’Ajuntament de Beniarjó sobre el cèntim sanitari: ens comenten que encara no s’han mirat els diners que ens haurien de tornar, ho tenen en compte per a mirar la quantia a sol·licitar.
  • Tornem a preguntar per la creació o reactivació del Consell Agrari Local: Ens comuniquen que ho tractarem el més prompte possible. Ja va sent moment d’aprovar-se, ja que açò paralitza la creació d’altres ordenances i accions que creiem necessàries per al camp.
  • Tornem a insistir el perquè no s’acaba de desenvolupar totalment el web de l’Ajuntament i es fa un ús complet de l’aplicació dels bans per als telèfons mòbils: Un tema que ja fa molt de temps que anem reivindicant que s’acabe el disseny del web, per a què siga més interactiva i participativa i que es pengen tots els bans a l’aplicació dels mòbils.
  • Tornem a preguntar per la possibilitat de crear a Beniarjó uns horts socials i uns bancs de terres per facilitar una ocupació a la gent del poble: Ens contesten que estan mirant-ho mitjançant la Diputació de València i que a mitjans de la setmana que ve faran una presentació a Beniarjó del programa amb cartells i amb díptics.
  • Preguntem que com han començat a eliminar les ajudes col·locades a la via pública per a accedir millor els vehicles als guals, que continuen amb la resta que falten: ens contesten que ja estan tots llevats excepte tres que estan en estudi per a llevar-se. Nosaltres afegim que encara hi ha alguns per llevar i que es continue amb la seua eliminació, ja que no volem que es discrimine deixant uns i llevant altres.