En Marc Estruch Morant i En Joan Josep Morant Morant, regidors del Grup Municipal del BLOC–COMPROMÍS PER BENIARJÓ, atenent el que disposa l’article 97 del ROFJ (RD 2568/1986), presenten al Ple de l’Ajuntament la següent moció:

 MOCIÓ MESURES PER PREVINDRE L’APARICIÓ I PROPAGACIÓ DEL HUANGLONGBING

 La present proposta té per objectiu demanar que, coordinadament, totes les administracions  -europea, estatal, autonòmica i municipal-, prenguen les mesures pertinents, amb la major celeritat i urgència possible, que ajuden a controlar i eradicar amb contundència tant el vector transmissor del  huanglongbing (conegut amb l’acrònim de HLB), com les plantes afectades per la malaltia més devastadora a nivell mundial del cultiu dels cítrics. Cal evitar, de totes totes, que aquesta plaga esdevinga endèmica a les nostres terres.

No cal entrar en debats per a reconèixer que el cultiu dels cítrics ha estat el pilar bàsic i principal de la economia de Beniarjó. De fet, malgrat que estem travessant una forta crisis econòmica, de la que l’agricultura i la citricultura no són alienes, els cítrics continuen essent el motor de l’economia municipal. I per això la defensa del nostre principal cultiu, “els cítrics”, deu ser prioritària, donada l’amenaçà mortal per al cultiu que significa el huanglongbing

La bactèria HLB, a l’igual que el seu vector, han estat descoberts aquest any en parcel·les o arbres aïllats en la península ibèrica (Galicia i Portugal).

Per a entendre la perillositat d’aquesta malaltia prendrem com a referència el desenvolupament exponencial que ha sofert a l’estat de Florida als EEUU, el segon productor mundial de suc de taronja després de Brasil. Des de que en 2005 es detectara a aquest estat, ha afectat ja a més de la meitat de la superfície de cítrics. La malaltia: destrueix la producció en tant que afecta a l’aparença i el gust de la fruita i al seu suc. L’arbre produeix fruits amargs, immenjables i deformes. Però també deforma les arrels de l’arbre i acaba amb aquest en un període d’entre tres i cinc anys. Es tracta doncs d’una malaltia que no té cura i que és mortal per als arbres de cítrics. Quan s’expandeix sols es pot arrencar la plantació.

La situació és tan greu que les grans multinacionals de begudes i sucs estan preocupades perquè de propagar-se la malaltia a tots els continents –en l’actualitat està present a Àsia, Àfrica i Amèrica- podria significar la pràctica desaparició de la totalitat dels cultius de cítrics a nivell mundial.

Si l’agricultura de Beniarjó i La Safor ja està prou mal, sols li faltaria veure’s afectada també per aquesta malaltia que ja ha fet acte de presència a la península.

 És per tot allò exposat que es proposen els següents

ACORDS

Que l’Ajuntament de Beniarjó:

  • demana als organismes, europeus, estatals i autonòmics competents en la importació i en el control fitosanitari i de qualitat que extremen la vigilància en les importacions al territori de la UE de cítrics en fresc i plantons d’arbres provinents de països on la plaga del HLB ha estat detectada.
  • demana als organismes, europeus, estatals i autonòmics competents en el control fitosanitari i de qualitat que extremen també la vigilància del trànsit intern dels cítrics i arbres per dintre del territori europeu, i el supervisen constantment per tal preservar totalment la sanitat vegetal europea.
  • demana de les administracions europees, estatals i autonòmiques competents en matèria agrícola i financera la creació urgent i immediata d’un fons d’indemnització, per a la destrucció de les parcel·les afectades o les collites contaminades, així com per el sanejament del terreny o dels utensilis contaminats.
  • demana de les administracions europees, estatals i autonòmiques competents en matèria agrícola el desenvolupament d’un pla estratègic per al control i eradicació del vector transmissor de la plaga.
  • demana al Ministeri d’Agricultura que dote de tot el finançament necessari a tots els instituts agraris implicats en la sanitat vegetal i que cree una línia de finançament especial per al nostre IVIA , per tal que aquest emprenga l’estudi, creació i desenvolupament de nous patrons de cítrics que puguen ser tolerants o resistents als efectes devastadors que origina aquesta bactèria.
  • demana al Govern Valencià que dote de tot el finançament necessari al nostre IVIA , per tal que aquest emprenga l’estudi, creació i desenvolupament de nous patrons de cítrics que puguen ser tolerants o resistents als efectes devastadors que origina aquesta bactèria.
  • Traslladar aquest  acord  al Comissari Europeu d’Agricultura, al Govern  d’Espanya, al Ministeri d’Agricultura,  al Consell de la Generalitat Valenciana, als grups parlamentaris de les Corts Valencianes i als principals sindicats agraris valencians, entre d’altres, a AVA i a La Unió.

    Beniarjó, a 20 de març de 2015.

Marc Estruch Morant                           Joan Josep Morant Morant

ALCALDE PRESIDENT DE L’AJUNTAMENT DE BENIARJÓ