RESUM DEL PLENARI ORDINARI CONVOCAT PER AL DIJOUS 26 DE MARÇ DE 2.015 A LES 20 H:

Les regidores i regidors presents al plenari foren pel:

Partit Popular: Salvador Enguix, César R. Peiró, Mª Milagros Vicens i Carlos Domínguez. (*)

(*) Informar-vos que comptant aquest plenari, al llarg de l’any 2.014 i el que portem de l’any 2.015, ha faltat algú/na del Partit Popular en onze ocasions als plenaris.

Partit Socialista Obrer Espanyol: Juan Víctor Escrivà, Fernando Sellens.

Bloc-Compromís: Marc Estruch i Joan Josep Morant.

1.  APROVACIÓ, SI ÉS PROCEDENT, ESBORRANYS ACTES SESSIONS DE DATES 21 I 29 DE GENER DE 2.015.

S’aprovà amb el vot favorable de totes les regidores i regidors de l’Ajuntament. (PP 4, PSOE 2, BLOC-COMPROMÍS 2).

2.  INFORME DE SECRETARIA-INTERVENCIÓ SOBRE SEGUIMENT PLA D’AJUST 4TR/2.014 (RD 4/2.012).

En l’informe ens diu que s’ha procedit a cancel·lar el pla d’ajust que vam aprovar al mes de maig de 2.012 per poder fer front a les factures pendents que pagar als creditors de l’Ajuntament.

3.  INFORME D’INTERVENCIÓ 4 TR/2.014 SOBRE EXECUCIÓ PRESSUPOSTÀRIA.

En l’informe ens diu que la capacitat de finançament a data de 30 de gener de 2.015 és de 163.590,33 € i que l’Ajuntament compleix la regla de la despesa.

4.  INFORME TRIMESTRAL 4TR/2.014 (LLEI 15/2.010 DE 15 DE JULIOL SOBRE MESURES I LLUITA CONTRA LA MOROSITAT).

En l’informe ens diu que el nombre de factures i obligacions reconegudes fora del termini és igual a zero. No hi ha cap factura a pagar amb més de tres mesos des del seu reconeixement.

5.  APROVACIÓ, SI ÉS PROCEDENT, EXPEDIENT RECONEIXEMENT EXTRAJUDICIAL CRÈDIT 1/2.015.

En l’expedient figuren una sèrie de factures de final d’any 2.014 que han entrat a l’Ajuntament ja en l’any 2.015. La quantitat total que ascendeix l’expedient és de 4.285,77 €.

S’aprovà amb el vot favorable de totes les regidores i regidors de l’Ajuntament. (PP 4, PSOE 2, BLOC-COMPROMÍS 2).

6.  ACORD EN RELACIÓ AL CONSELL AGRARI MUNICIPAL.

Es tracta d’un acord entre els tres portaveus de les forces polítiques per posar en funcionament al començament de la propera legislatura el Consell Agrari Municipal de Beniarjó, aconseguint així que funcione millor l’agricultura al poble i dignificar-la al màxim.

S’aprovà amb el vot favorable de totes les regidores i regidors de l’Ajuntament. (PP 4, PSOE 2, BLOC-COMPROMÍS 2).

7.  APROVACIÓ, SI ÉS PROCEDENT, PROPOSTA NOMENAMENT JUTGE DE PAU TITULAR I SUPLENT.

En aquest punt es tracta d’aprovar o no la proposta per a què repetisca l’actual jutgessa de pau del poble de titular i que entre de suplent un candidat que també ha presentat els papers per ser jutge.

S’aprovà amb el vot favorable de totes les regidores i regidors de l’Ajuntament. (PP 4, PSOE 2, BLOC-COMPROMÍS 2).

8.  ASSUMPTES D’URGÈNCIA.

En aquest punt s’aprova presentar de forma conjunta una moció presentada per l’AVA-ASAJA a l’Ajuntament per informar-nos sobre una malaltia que està afectant als cítrics. El Bloc-Compromís al seu torn de paraula demana que s’afegisquen dos paràgrafs més que sí estaven a la nostra moció presentada amb anterioritat, i queden reflectits al punt cinquè.

 ACORDS

Primer.- Sol·licitar al Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient que destine tots els recursos necessaris i inicie, en coordinació amb els governs autonòmics, totes aquelles mesures excepcionals encaminades a impedir la irrupció de la plaga en la citricultura espanyola.

Segon.- Sol·licitar al Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient que es pose en contacte amb Portugal, on també s’ha detectat la presència de la psila africana, per a dissenyar i escometre un pla destinat a acabar amb la presència d’aquest insecte tant a Portugal com a Galícia.

Així mateix, sol·licitar al Ministeri que intercanvie en tot moment informació amb el seu homòleg portuguès sobre l’evolució dels esdeveniments.

Tercer.- Sol·licitar al Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi ambient que es dirigisca a la comissió Europea (CE) perquè endurisca al màxim el control de plagues i malalties en la importació de fruites o material vegetal procedent de països tercers.

Quart.- Sol·licitar a la Generalitat Valenciana que mobilitze tots els recursos necessaris i que active al seu estat de màxima alerta el Pla de vigilància Fitosanitària dels Cítrics.

Cinqué.- Sol·licitar al Ministeri d’Agricultura que dote de tot el finançament necessari a tots els instituts agraris implicats en la sanitat vegetal i que cree una línia de finançament especial per al nostre IVIA, per tal que aquest emprenga l’estudi, creació i desenvolupament de nous patrons de cítrics que puguen ser tolerants o resistents als efectes devastadors que origina aquesta bactèria.

Tanmateix, sol·licitar al Govern Valencià que dote de tot el finançament necessari al nostre IVIA, per tal que aquest emprenga l’estudi, creació i desenvolupament de nous patrons de cítrics que puguen ser tolerants o resistents als efectes devastadors que origina aquesta bactèria.

Sisé.- Sol·licitar a tots els ajuntaments valencians amb interessos citrícoles en els seus respectius termes municipals que destinen els recursos necessaris per a implementar les mesures de prevenció i actuació que aprove la Generalitat.

Seté.- Sol·licitar també a tots els ajuntaments valencians amb interessos citrícoles que difonguen entre els agricultors fotografies de la psila africana perquè puguen identificar-la en les seues explotacions en el cas que apareguera a fi de poder oferir una resposta adequada amb la màxima celeritat.

Huité.- Una vegada celebrada la votació d’aquesta proposta de moció comunicar els resultats de la mateixa a AVA-ASAJA, a la Unió de Llauradors i Ramaders, a la ministra d’Agricultura, al conseller d’Agricultura, al president de la Generalitat, al Comissari d’Agricultura de la UE, al Comissari de Comerç, al Comissari de Salut i Seguretat Alimentària, al president de la Comissió d’Agricultura del Parlament Europeu (PE), al president de la Comissió de Comerç Exterior i al president de la Comissió de Medi ambient i Seguretat Alimentària.

9.  CONTROL I FISCALITZACIÓ ÒRGANS DE GOVERN.

PRECS, PREGUNTES I MOCIONS DE CONTROL

Entre els temes que es varen tractar al plenari varen ser:

  • Preguntem pel canvi de voreres que està realitzant-se al poble, perquè hi ha carrers on s’han substituït els rastells antics i al C/ de l’Estació no s’han substituït: no entenem el perquè s’han substituïts els rastells antics als carrers del poble i al C/ de l’Estació no s’han substituït. L’Alcalde ens respon que com al C/ de l’Estació no s’han fet més amples les voreres i són més amples que les dels altres carrers, no ha calgut substituir-los. El Bloc – Compromís aprofità per insistir-li en que es guarden els antics rastells sobretot els que es troben en millor estat per tal de poder-los utilitzar en cas de substituir algun vell que estiga en mal estat. Nosaltres creiem que aquest tipus de rastells és el més adequat per al casc antic del poble.
  • Preguntem per un tub de fibrociment que no han retirat al C/ Mercat amb el canvi de canonades d’aigua potable: l’Alcalde ens respon que han substituït la canonada per una nova de material plàstic i la vella de fibrociment l’han deixada morta i soterrada sense ús. Nosaltres no ens quedem tranquils amb la solució donada de deixar el vell tub soterrat junt a la nova canonada, encara que l’alcalde insistisca en que no hi ha cap motiu per a la seua retirada.
  • Preguntem a l’Alcalde qui porta la política social actualment a l’Ajuntament, doncs després de reconéixer per part de la regidora María Amparo Giménez la seua poca disponibilitat de temps per poder acudir a l’Ajuntament a fer la seua tasca quina és la persona encarregada per adreçar-se a ella? Li vam fer aquesta pregunta a l’alcalde degut a que la regidora no es trobava al Plenari i després d’estar telefonant-li diverses vegades a la regidora María Amparo Giménez i no agafar-nos el telèfon ni tornar-nos les nostres telefonades. Ens comenta que si tenim cap dubte ens adrecem a ell i que ell ens atendrà. Esperem que així siga i es donen solucions ràpides i concretes a casos d’emergència social que puguen sorgir.
  • Preguntem a l’Alcalde per la partida destinada a Atencions Benèfiques del pressupost 2.014 que apujava a 5.000 €, quants diners s’han destinat a la gent i quants diners s’han destinat a Cáritas: Ens comenta que ho mirarà i que ens contestarà per escrit. També ens comenta que Cáritas dóna menjar mentre té al seu abast i quan no en té és quan va a l’Ajuntament i en demana. Nosaltres no estem d’acord en què el gros de la política social municipal estiga en mans de Cáritas i es centre majoritàriament en pagar les seues factures d’aliments, i més sense controlar de quina manera es fa este repartiment de menjar.
  • Preguntem pels problemes quan han hagut a alguns fanals de Beniarjó que no funcionaven: ens contesta que han hagut problemes al transformador de la Casa Duart i que impedia que funcionaren bé alguns fanals del poble.
  • Tornem a insistir el perquè no s’acaba de desenvolupar totalment el web de l’Ajuntament i es fa un ús complet de l’aplicació dels bans per als telèfons mòbils: Un tema que ja fa molt de temps que anem reivindicant que s’acabe el disseny del web, per a què siga més interactiva i participativa i que es pengen tots els bans a l’aplicació dels mòbils.