AL PLE DE L’AJUNTAMENT

En Marc Estruch Morant, regidor i portaveu del Grup Municipal de Compromís d’este Ajuntament, presenta al Ple per al seu debat i aprovació si escau, la següent moció per a la protecció dels cítrics valencians

L’any 2024 ha irromput amb contundència en el sector citrícola valencià, i la recent arribada al port de Castelló d’un enviament que contenia prop de 3.000 tones de taronges egípcies durant la campanya de cítrics a la nostra terra en confirma la magnitud. Les bonificacions en les taxes portuàries aplicades als cítrics importats de tercers països (40% al Port de Castelló i 30% als Ports dependents de l’Autoritat Portuària de València) fan créixer la incertesa i la inquietud entre les persones professionals del sector, tal i com ha denunciat recentment La Unió Llauradora i Ramadera.

Segons els documents d’importació de cítrics elaborats pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, les importacions de taronges egípcies han experimentat un augment alarmant des de 2014, arribant a xifres rècord en 2023 amb un total de 487.753 tones importades (gener-setembre). Aquest increment suposa un 109,1% més que l’any anterior i un 84% en comparació amb la mitjana dels cinc anys precedents.

Aquest escenari dibuixa un pronunciat augment de les importacions per part d’empreses espanyoles durant 2024. Les conseqüències per als citricultors valencians seran dramàtiques, amb la possibilitat de veure disminuïts els preus dels seus productes o, fins i tot, enfrontar-se a la impossibilitat de vendre les seues collites degut a l’augment injustificat de la competència. Aquesta pràctica comercial podria ser utilitzada com a eina de pressió per dur els preus a la baixa en les negociacions dels contractes de compravenda.

Cal destacar també la presència del fong Phyllosticta citricarpa en els cítrics egipcis, causant la malaltia de la Taca Negra (Citrus Black Spot), una amenaça absenta a la Unió Europea. La detecció d’aquest fong en ports europeus al juliol passat, en un enviament de taronges procedents d’Egipte, genera preocupació sobre la possible entrada de la malaltia als cítrics valencians.

Egipte ha registrat 81 alertes sanitàries el 2023, comparat amb les 42 de 2022, i específicament en cítrics, 32 alertes en 2023 front a les 17 de 2022. Això destaca la necessitat d’extremar les precaucions per evitar l’entrada de plagues amb conseqüències devastadores per a les nostres plantacions.

Pel que fa a Sud-àfrica, a més del fong Phyllosticta citricarpa, es presenta la falsa arna Thaumatotibia leucotreta. Fins a novembre de 2023, la Unió Europea va registrar 56 intercepcions d’aquest país amb la presència d’alguna plaga, comparat amb les 33 de 2022.

Finalment, la importància de la lluita biològica es fa evident, i cal destacar les implicacions ambientals d’acords com l’Acord d’Associació Econòmica entre la UE i la Comunitat per al Desenvolupament de l’Àfrica Meridional. Aquests acords entren en contradicció amb l’objectiu de la Unió Europea de fer front al canvi climàtic i les seues estratègies de sostenibilitat, com ara De la Granja a la Taula i Biodiversitat, contemplades a l’Acord Verd Europeu.

Per tot l’anteriorment exposat, es presenta la següent

PROPOSTA DE RESOLUCIÓ

  1. Instar a la Conselleria d’Agricultura, Ramaderia i Pesca a incrementar les inspeccions i els controls a les empreses citrícoles importadores ubicades en la Comunitat Valenciana per tal  d’evitar la presència en cítrics importats de qualsevol plaga o malaltia procedent de les importacions de cítrics de tercers països en plena campanya citrícola valenciana.
  2. Instar a la Instar a la Conselleria d’Agricultura, Ramaderia i Pesca a incrementar les inspeccions i els controls a les empreses citrícoles importadores ubicades en la Comunitat Valenciana per tal d’evitar la reexpedició amb una etiqueta de procedència de la fruita que no es corresponga amb la realitat.
  3. Instar a les Autoritats Portuàries de Castelló i València a revocar les bonificacions de les taxes portuàries als cítrics procedents de països amb presència de plagues o malalties de quarantena.
  4. Instar al Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació perquè duga a terme totes les gestions necessàries des del Govern d’Espanya per incrementar els controls i inspeccions als ports de Castelló i València (incloent-hi el Port de Sagunt i el de Gandia) respecte a les importacions de cítrics procedents d’Egipte i vetle per la seguretat fitosanitària de les plantacions de cítrics.
  5. Instar al Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació a defensar al si del Consell de la Unió Europea l’aprovació de mesures que eviten l’entrada de plagues procedents dels productes importats des de tercers països.
  6. Instar al Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació a defensar al si del Consell de la Unió Europea l’aprovació de mesures que eviten el dumping ambiental i econòmic que es desprén dels Tractats Comercials Internacionals entre la Unió Europea i tercers països.
  7. Donar compte d’esta resolució en el termini de tres mesos.